ßßß Cookit - przepis na Frużelina jeżynowa

Frużelina jeżynowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkie owocowe przetwory- dżemy, kremy i frużelinę. Ostatnio robiłam malinową, a dzisiaj mam dla was przepis na jeżynową. Poprzednim razem robiłam ją bez dodatku żelatyny, więc jeśli jej nie jecie, frużelinę jeżynową równie możecie zrobić bez jej dodatku.
Frużelina świetni pasuje do tostów francuskich, naleśników, placuszków, czy drożdżowych bułeczek, a nawet lodów bananowych .
Składniki:
250g jeżyn
5 łyżeczek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + troszkę wody do rozpuszczenia
1 łyżeczka żelatyny + troszkę wody do rozpuszczenia
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją niewielką ilością gorącej wody. Dokładnie ją mieszamy.
Umyte jeżyny wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, zagotowujemy je. W szklance, w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do jeżyn. Gotujemy je ponownie, aż zgęstnieją. Dodajemy żelatynę i całość podgrzewamy, ale nie gotujemy, aż do rozpuszczenia żelatyny.
Frużelinę przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/fruzelina-jezynowa.html