Wykonanie
Bardzo lubię wszelkie
owocowe przetwory-
dżemy, kremy i frużelinę. Ostatnio robiłam
malinową, a dzisiaj mam dla was przepis na
jeżynową. Poprzednim razem robiłam ją bez dodatku
żelatyny, więc jeśli jej nie jecie, frużelinę
jeżynową równie możecie zrobić bez jej dodatku.Frużelina świetni pasuje do tostów francuskich, naleśników, placuszków, czy
drożdżowych bułeczek, a nawet
lodów bananowych .Składniki:250g
jeżyn5 łyżeczek
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej + troszkę
wody do rozpuszczenia1 łyżeczka
żelatyny + troszkę
wody do rozpuszczenia
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy ją niewielką ilością gorącej
wody. Dokładnie ją mieszamy.Umyte
jeżyny wrzucamy do garnka i zasypujemy
cukrem, zagotowujemy je. W szklance, w niewielkiej ilości
wody rozpuszczamy
mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do
jeżyn. Gotujemy je ponownie, aż zgęstnieją. Dodajemy
żelatynę i całość podgrzewamy, ale nie gotujemy, aż do rozpuszczenia
żelatyny.Frużelinę przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.