Wykonanie

Sernik na zimno z
brzoskwiniami, czy innymi
owocami jest dobrym pomysłem na ciasto, zwłaszcza, gdy robimy jakąś imprezę.
Owoce zawsze dobrze smakują i myślę, że ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych osobników :)
Biszkopt:5
jajek kl.01 ¼ szklanki
cukru1 ¼ szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich
cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno
żółtka. Po dodaniu wszystkich
żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem średniej wielkości blaszki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 25 minut.Wystudzony
biszkopt kładziemy do góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta.
Biszkopt delikatnie nasączamy przegotowaną zimną
wodą.Wierzch sernika -
galaretka:1 duża puszka
brzoskwiń2
galaretki brzoskwiniowe2 łyżeczki
żelatynyOdlewamy
sok brzoskwiniowy i dolewamy do niego
wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy
galaretki i
żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową
galaretkę odstawiamy do ostygnięcia.Masa serowa:1kg
twarogu waniliowego (lub
ser homogenizowany wymieszany z 2 łyżeczkami
cukru waniliowego)6 łyżeczek
żelatyny6 łyżek
wodyŻelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy zimną, przegotowaną
wodą i pozostawiamy na około 5 minut, by stężała. Następnie kubek wkładamy do garnuszka ze wrzątkiem i mieszamy tak długo, aż
żelatyna się całkowicie rozpuści. Gdy będzie płynna dodajemy po łyżce
twarogu i mieszamy. Po dodaniu 3 – 4 łyżek, gdy masa będzie płynna, przelewamy ją do osobnego naczynia i mieszamy z resztą
twarogu.Na pierwszy
biszkopt wylewamy 2/3 masy serowej, po czym przykrywamy go drugim
biszkoptem i smarujemy cienko jego wierzch, pozostawiając kilka łyżek masy na zrobienie burt. W tym momencie możemy podzielić ciasto na kawałki, tzn. zrobić drobne rysy wzdłuż i wszerz na cieście (przypominające szachownice), po to by na każdym kawałku ciasta znalazł się
owoc i by było go później łatwiej pokroić. Resztę kremu przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i tworzymy burty. Najlepiej zrobić dwie warstwy, jedna na drugiej, by zmieściło się więcej
galaretki. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by masa dobrze stwardniała (30 minut do godziny).Na wystudzone ciasto kroimy plasterki
brzoskwiń, a następnie powoli zalewamy tężejącą
galaretką. Ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by
galaretka stwardniała.Dobrze wystudzone ciasto kroimy na kawałki wzdłuż linii, które wcześniej zaznaczyliśmy na cieście.



R E K L A M A