ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa ze stokrotkami

Zupa grzybowa ze stokrotkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy postawiłam przed Żarłoczkiem talerz z pływającymi na wierzchu stokrotkami aż otworzył buzię ze zdziwienia.
Ja mam to zjeść?! - zapytał z przerażeniem. Ale zjadł i jedyne czego mu brakowało to kawał mięsa ....
składniki:
6 - 8 suszonych kapeluszy borowików
1 - 1 , 5 litra wywaru warzywnego
2 łyżki kaszki manny
kilkanaście ziarenek kminku
3 duże garści kwiatków stokrotek (koszyczki kwiatowe i młode listki)
1 duże jajko (albo 2 małe)
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
2-3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: Grzyby zalałam 1 litrem gorącego wywaru, przykryłam i moczyły się 15 min.. Następnie dodałam kminek i gotowałam ok. 20 min. aż grzyby zmiękły. Ugotowane wyjęłam i pokroiłam w cienkie paseczki po czym z powrotem wrzuciłam do wywaru. Na suchej patelni uprażyłam kaszkę, ma się tylko lekko zezłocić, wsypałam ją do wywaru, zagotowałam mieszając i gotowałam całość ok. 10 min., doprawiłam solą i pieprzem. Kilkanaście najładniejszych kwiatków odłożyłam do dekoracji, resztę razem z listkami drobno posiekałam, dodałam do zupy, zagotowałam (jeśli będzie zbyt gęsta - dolać wywaru). Jajko roztrzepałam w miseczce dodając mąkę i połowę szczypiorku. Na patelni roztopiłam łyżkę masła, wylałam masę jajeczną. Nie mieszałam tylko usmażyłam omlet/naleśnik, na złoto z obu stron, zdjęłam na talerz i gdy przestygł pokroiłam w cienkie paski - jak makaron. Na środku talerzy ułożyłam porcję "klusek", posypałam resztą szczypiorku, dookoła nalałam zupy, przybrałam pozostałymi kwiatkami.
Ja użyłam cienkiego szczypiorku, ale można wykorzystać cebulkę dymkę ze szczypiorem.
Przepis pochodzi ze strony http://survival.strefa.pl/przepisyr.htm
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/z-archiwum-zupa-grzybowa-ze-stokrotkami.html