Wykonanie
Wolę
udziec niż pierś bo
mięso jest bardziej soczyste. Z farszem nie tylko ładnie wygląda, ale też świetnie smakuje więc gości w naszym domu dość często. To pyszne danie np. na niedzielny obiad

składniki:ok. 1 - 1,5 kg fileta z udźca
indykaok.35 dkg poprzerastanego
mięsa wieprzowego15 dkg
wątróbki z kurczaka1
marchewka10 cm kawałek
pora1/2 pęczka
koperek,4 łyżki
otrąb pszennych prażonych2 czubate łyżki
masła1 łyżeczka
pieprzu czarnego mielonego2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1,5 łyżeczki
czosnku granulowanego2 łyżki
czosnku niedźwiedziego suszonego3 łyżki
sosu sojowego jasnego1 czubata łyżka
mąki pszennej2 łyżeczki proszku
grzybowego czyli zmielonych
grzybów suszonychsposób przygotowania:
Mięso z udźca indyczego bez skóry i kości opłukałam i dobrze osączyłam. Ponacinałam tak żeby dało się rozłożyć na płasko, lekko rozbiłam tłuczkiem. Ułożyłam na folii spożywczej i posypałam
przyprawami - 1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego, 1 łyżeczką
soli i
czosnkiem granulowanym. Jeśli mamy 2 czy 3 kawałki to trzeba ułożyć je obok siebie tak żeby lekko na siebie zachodziły i tworzyły razem jakby 1 płat
mięsa, niewielkimi dziurkami nie przejmujemy się :-)
Mięso wieprzowe - użyłam tzw. warkocza od
schabu środkowego, ale może być poprzerastana
łopatka - zmieliłam razem z surową
wątróbką.
Marchew obrałam i starłam na tarce jarzynowej,
pora posiekałam drobno - przesmażyłam warzywa na
maśle (1 czubata łyżka) i dodałam do zmielonego
mięsa. Dodałam też
otręby, posiekany grubo
koperek i resztę przypraw, dobrze wyrobiłam. Wyłożyłam masę na płat
mięsa z indyka i pomagając sobie folią zwinęłam w roladę. Związałam ją w kilku miejscach nicią kuchenną i zawiniętą w folię odłożyłam na 30-60 min. do lodówki. Następnie zdjęłam folię a
mięso włożyłam do rękawa do pieczenia,
skropiłam je
sosem sojowym i wlałam jeszcze 4-5 łyżek
wody, zamknęłam rękaw, ułożyłam całość na blasze. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 1 godziny. Po upieczeniu zostawiłam w spokoju na ok.20 min.. Dopiero po tym czasie przecięłam rękaw, usunęłam nitkę a roladę pokroiłam na grube plastry.Sos z pieczenia, który powstał w rękawie zlałam do rondelka. Dodałam do niego 2 łyżeczki zmielonych na proszek
borowików oraz resztę
masła utartego z
mąką na papkę i mieszając gotowałam ok. 5 min.. Jeśli sos byłby za gęsty można go rozrzedzić niewielką ilością
wody albo
bulionu.Podałam ze wstążkami z
marchewki, uduszonymi na odrobinie
masła i
ziemniakami z
wody.