ßßß Cookit - przepis na Rolada z udźca indyka z sosem borowikowym

Rolada z udźca indyka z sosem borowikowym

nazwa

Wykonanie

Wolę udziec niż pierś bo mięso jest bardziej soczyste. Z farszem nie tylko ładnie wygląda, ale też świetnie smakuje więc gości w naszym domu dość często. To pyszne danie np. na niedzielny obiad
składniki:
ok. 1 - 1,5 kg fileta z udźca indyka
ok.35 dkg poprzerastanego mięsa wieprzowego
15 dkg wątróbki z kurczaka
1 marchewka
10 cm kawałek pora
1/2 pęczka koperek,
4 łyżki otrąb pszennych prażonych
2 czubate łyżki masła
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku grzybowego czyli zmielonych grzybów suszonych
sposób przygotowania: Mięso z udźca indyczego bez skóry i kości opłukałam i dobrze osączyłam. Ponacinałam tak żeby dało się rozłożyć na płasko, lekko rozbiłam tłuczkiem. Ułożyłam na folii spożywczej i posypałam przyprawami - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczką soli i czosnkiem granulowanym. Jeśli mamy 2 czy 3 kawałki to trzeba ułożyć je obok siebie tak żeby lekko na siebie zachodziły i tworzyły razem jakby 1 płat mięsa, niewielkimi dziurkami nie przejmujemy się :-)
Mięso wieprzowe - użyłam tzw. warkocza od schabu środkowego, ale może być poprzerastana łopatka - zmieliłam razem z surową wątróbką. Marchew obrałam i starłam na tarce jarzynowej, pora posiekałam drobno - przesmażyłam warzywa na maśle (1 czubata łyżka) i dodałam do zmielonego mięsa. Dodałam też otręby, posiekany grubo koperek i resztę przypraw, dobrze wyrobiłam. Wyłożyłam masę na płat mięsa z indyka i pomagając sobie folią zwinęłam w roladę. Związałam ją w kilku miejscach nicią kuchenną i zawiniętą w folię odłożyłam na 30-60 min. do lodówki. Następnie zdjęłam folię a mięso włożyłam do rękawa do pieczenia, skropiłam je sosem sojowym i wlałam jeszcze 4-5 łyżek wody, zamknęłam rękaw, ułożyłam całość na blasze. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 1 godziny. Po upieczeniu zostawiłam w spokoju na ok.20 min.. Dopiero po tym czasie przecięłam rękaw, usunęłam nitkę a roladę pokroiłam na grube plastry.
Sos z pieczenia, który powstał w rękawie zlałam do rondelka. Dodałam do niego 2 łyżeczki zmielonych na proszek borowików oraz resztę masła utartego z mąką na papkę i mieszając gotowałam ok. 5 min.. Jeśli sos byłby za gęsty można go rozrzedzić niewielką ilością wody albo bulionu.
Podałam ze wstążkami z marchewki, uduszonymi na odrobinie masła i ziemniakami z wody.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/rolada-z-udzca-indyka-z-sosem.html