ßßß Cookit - przepis na Zupa. Grzyby. Ziemniaki. Kartoflanka - trąbczanka

Zupa. Grzyby. Ziemniaki. Kartoflanka - trąbczanka

nazwa

Wykonanie

Jak się zbiera grzyby to też się je zjada. Przynajmniej część. Trąbki to jedne z moich ulubionych grzybków, po które musiałam sobie pojechać aż na Orawę. Kiedy masowo się pojawiają można szybko nazbierać ich dużą ilość - po prostu kosi się ich całe łany. U Dorotki część trafiła do słoików z marynatą a część na suszarkę. Trochę trąbek wykorzystałam od razu, na świeżo, do pysznej kartoflanki bo uwielbiam takie szybkie zupy.
Zobacz przepis na inną kartoflankę - z gąsówkami . A może wolisz Zupę grzybową z makaronem ?
Kartoflanka z trąbkami
czas przygotowania : 15 minut
składniki na 3 porcje :
ok. 1 , 5 szkl. świeżych pieprzników trąbkowych albo żółtawych
3 spore ziemniaki
1 marchewka
1 liść selera korzeniowego
1 nieduża cebula
1 łyżka masła
2-3 szkl. wody
kilka łyżeczek/łyżek śmietany do zup 18 %
do smaku - sól, pieprz ziołowy
świeży koperek
sposób przygotowania : trąbki dokładnie oczyściłam, przepłukałam i osączyłam. Nie kroiłam ich bo to nieduże grzyby i w całości ładniej wyglądają. Zresztą podczas gotowania skurczą się. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, mniej więcej 1,5x1,5 cm. Wrzuciłam do garnka, zalałam wodą i postawiłam na ogniu.
Cebulę i marchewkę oczyściłam, pokroiłam w kosteczkę. Liść selera opłukałam, pokroiłam w cienkie paski. Na patelni roztopiłam masło. Wrzuciłam cebulę a kiedy się zeszkliła także marchewkę i grzyby. Smażyłam przez 3-4 minuty po czym przełożyłam do gotujących się już ziemniaków. Dorzuciłam także liść selera. Po kilku minutach, kiedy ziemniaki zmiękły, doprawiłam zupę kilkoma łyżeczkami śmietany, solą i pieprzem. Śmietanę dobrze jest rozmieszać najpierw w kubeczku dodając odrobinę gorącej zupy i dopiero wlać do garnka.
Po ugotowaniu odstawiłam zupę pod przykryciem na 10 minut. Podałam posypując posiekanym świeżym koperkiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/09/zupa-grzyby-ziemniaki-kartoflanka.html