Wykonanie
Zachciało mi się coś pochrupać.
Papryka to "moje" warzywo bo Żarłoczki jakoś za nią nie przepadają, ale na taką przekąskę może się któryś skusi?
składniki:1 strąk
papryki czerwonej1 strąk
papryki żółtej3
ogórki kiszone1/2 małej
cebulki1 - 2 ząbki kiszonego
czosnku (kilka ząbków pływało w kamionce z
ogórkami)3
ogórki kiszone10 dkg białego
twarogu2 łyżki posiekanego
koperku1 łyżka gęstego
majonezu2 - 3 łyżki gęstego
jogurtu greckiegodo smaku:
sól i
pieprz ziołowykilka gałązek
koperku i
natki pietruszki do przybraniasposób przygotowania:
Papryki umyłam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam pestki. Po jednym kawałku
papryk pokroiłam u drobną kostkę.
Cebulkę i
czosnek posiekałam.
Ogórki pokroiłam w kostkę i razem z pokrojoną
papryką przełożyłam na talerz wyłożony podwójnym ręcznikiem papierowym - nadmiar
soków z soczystych warzyw obcieknie i nie będzie niepotrzebnie rozrzedzał nam farszu.
Twaróg rozdrobniłam widelcem, dodałam osączone
ogórki z
papryką,
cebulkę,
czosnek,
koperek,
jogurt i
majonez, doprawiłam
solą i
pieprzem ziołowym. Masą napełniłam
paprykowe łódeczki. Ułożyłam je na desce, ozdobiłam gałązkami
zieleniny. Można je jeść po prostu biorąc rękami i chrupać ze smakiem.