ßßß
składniki:1 strąk papryki czerwonej1 strąk papryki żółtej3 ogórki kiszone1/2 małej cebulki1 - 2 ząbki kiszonego czosnku (kilka ząbków pływało w kamionce z ogórkami)3 ogórki kiszone10 dkg białego twarogu2 łyżki posiekanego koperku1 łyżka gęstego majonezu2 - 3 łyżki gęstego jogurtu greckiegodo smaku: sól i pieprz ziołowykilka gałązek koperku i natki pietruszki do przybraniasposób przygotowania: Papryki umyłam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam pestki. Po jednym kawałku papryk pokroiłam u drobną kostkę. Cebulkę i czosnek posiekałam. Ogórki pokroiłam w kostkę i razem z pokrojoną papryką przełożyłam na talerz wyłożony podwójnym ręcznikiem papierowym - nadmiar soków z soczystych warzyw obcieknie i nie będzie niepotrzebnie rozrzedzał nam farszu. Twaróg rozdrobniłam widelcem, dodałam osączone ogórki z papryką, cebulkę, czosnek, koperek, jogurt i majonez, doprawiłam solą i pieprzem ziołowym. Masą napełniłam paprykowe łódeczki. Ułożyłam je na desce, ozdobiłam gałązkami zieleniny. Można je jeść po prostu biorąc rękami i chrupać ze smakiem.