Wykonanie
To marna
pora na wypieki z
gruszkami. A le co miałam zrobić skoro naszła mnie chętka na "cuś"
gruszkowego i to tak, że nie mogłam wytrzymać ? Ja wiem, że dookoła dużo sezonowych, świeżutkich
owoców, ale po prostu musiałam je zrobić. Poza tym muffinki są dobre zawsze, wszędzie i o każdej
porze :D

składniki:2,5 szkl.
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (szkl. poj.220 ml)1/2 szklanki
cukru brązowego Demerara2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
soli1
jajko1 szkl.
maślanki80 g rozpuszczonego
masła albo
margaryny1 łyżeczka esencji waniliowej2 - 3
gruszki - dałam Konferencjesposób przygotowania: Piekarnik nagrzałam do 200 st.C a foremkę do muffinek - na 12 szt. - wyłożyłam papilotkami.W jednej misce wymieszałam składniki suche czyli
mąkę,
sól,
cukier i
proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać
jajko z
maślanką i esencją
waniliową, dolałam ciepłe
masło.
Gruszki obrałam i wycięłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w kostkę - było go ok. 1,5 szkl..Do suchych składników wlałam płynną mieszankę i dorzuciłam
owoce, zamieszałam kilka
razy łyżką tylko tyle żeby składniki lekko się połączyły. Nakładałam porcje masy do foremki. Napełnioną blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 25 min..I znów było tak jak najbardziej lubię czyli łatwo i szybko!