ßßß Cookit - przepis na Kruche pierożki z gruszką gorgonzolą i suszonymi pomidorami

Kruche pierożki z gruszką gorgonzolą i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Porcja na około 20-30 pierożków wycinanych TAKĄ —> szklanką
Przepis jest lekką improwizacją bo wszystko wrzucałam na oko.
Ciasto na pierożki:
Około 1 szklanka mąki tortowej
około 1/4 szklanki masła (od biedy może być margaryna)
1 całe jajo
duża szczypta soli
Składniki wrzucamy do miski i ugniatamy, tak aby udało się wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt kruche można dodać masła. Powinno udać się rozwałkować podsypując mąką. Polecam wałkowanie na papierze do pieczenia. Mamy pewność, że nic nie będzie się kleić.
Ciasto jest w miarę elastyczne więc nie ma co przesadzać z ilością „wsadu”
Nadzienie :
2 gruszki średniej wielkości
gorgonzola – wielkość można określić jako 1/4 gruszki
ser żółty – obojętnie jaki – wielkość można określić jako 1/4 gruszki
suszone pomidory – około 10 kawałeczków (nie są obowiązkowe) ale przyznam, że ożywiły troszkę mdłą gruszkę
pieprz (jak kto lubi)Ser starłam , gruszki pokroiłam w drobne „kwadraciki”😉, pomidora suszonego również i wszystko razem wymieszałam.
Kilka pierożków zrobiłam w wersji „dla chłopa” do każdego pierożka wrzuciłam kawałek polędwicy łososiowej. Dobra by była szynka parmeńska, albo kindziuk.
To chyba najważniejsze.
Jak lepić pewnie wiecie.
AHA… nie miałam oleju, więc zmieszałam pół na pół oliwę z OLWIEREM, ale wydaje mi się, że można smażyć na dowolnym tłuszczu. Olej czy oliwa. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu tak aby z dwóch stron pierożki były zarumienione.
Jak macie jakieś wątpliwości – piszcie śmiało
Źródło:https://moimsmakiem.wordpress.com/2015/02/02/kruche-pierozki-z-gruszka-gorgonzola-i-suszonymi-pomidorami