Wykonanie
Bistro Kropka - lokal zamkniętyul. Świętojańska 87
Gdynia
Kropka to maluteńkie bistro stworzone z wielką pasją i
sercem do gotowania. W Kropce serwowane są głównie zapiekanki na zupełnie nowy sposób, to nowa jakość zapiekanek.

Nazwa lokalu nawiązuje do niewielkiej przestrzeni i wystroju, który został przemyślany i zaplanowany od a do z. Aranżacja bistro jest naprawdę efektowna i gustowna, a to dzięki ścianom powstałym z perforowanej tablicy,
żółtym akcentom w postaci haczyków i koszyków, powieszonym drewnianym deskom i łyżkom na ścianach. Czerń i biel przełamana
żółtym kolorem się tu sprawdziła. Nie zabrakło modnych ostatnio kredowych tablic z wypisanym menu.





W Kropce można zjeść kanapki, które serwowane są wyłącznie rano w dni powszednie oraz zapiekanki, czyli główny punkt tego miejsca. W ofercie są także
kawy w niewygórowanych cenach, mieszanki
herbat,
napoje w puszce, modne Fritzy i
soki.




Możemy wybierać wśród sześciu zapiekanek, przy czym jedna jest sezonowo zmieniana, w tej chwili dostępna jest zimowa. Podstawą zapiekanek jest chrupiące
pieczywo wypiekane przez zaprzyjaźnioną piekarnię, do wyboru pszenne lub pełnoziarniste. To, co wyróżnia zapiekanki w Kropce to domowe sosy, które są obłędne - domowy
ketchup gotowany przez kilka godzin, sos
bazyliowy i zaskakujący słodkawy sos
mango. Zapiekanki skomponowane są tak by sosy odpowiednio pasowały, ale na życzenie możemy wybrać sobie sos.

Razem z moimi towarzyszkami decydujemy się na:- klasyczna "kropka",
pieczarki, gouda,
ser gouda,
ketchup domowy 9,90 zł-
mozzarella,
suszone pomidory, gouda,
bazylia, domowe sosy:
ketchup i
bazyliowy 10,90 zł- lazur, gouda,
pestki dyni,
rukola, gouda, sos
mango 11,90 zł.Czekając na zapiekanki możemy podpatrzeć, jak powstają od
zera.
Bagietka jest wyjątkowo chrupiąca (ale środek pozostał przyjemnie miękki),
ser odpowiednio się przyrumienił, a po przegryzieniu się ciągnie, więc nie jest to byle jaki wyrób seropodobny.
Pieczarki są wcześniej przesmażane z
cebulką, a na
bagietce nie jest ich garstka, tylko całkiem pokaźna ilość i smakują doskonale, ale domowy
ketchup to niebo w gębie.


Uwielbiam
rukolę i
mango, dlatego z przyjemnością zjadłam zapiekankę
serową z domowym sosem
mango i
zieleniną na wierzchu. Idealna kompozycja, także dzięki chrupiącym pestkom dyni. Składniki są najwyższej jakości.


Propozycja, która najbardziej przypadła mi do gustu to zapiekanka na włoski sposób z
suszonymi pomidorami i sosem
bazyliowym oraz domowych
ketchupem, przypominająca nieco włoską pizzę.
Mozzarella tak cudownie rozpłynęła się na wierzchu, a w smaku była pyszna... zgłodniałam :).



"Kropka" to malusie bistro serwujące zapiekanki w nowym obliczu, będziecie zaskoczeni, jak z towaru fastfood można zrobić wysoko jakościowy slow food. Smacznie, zdrowo, ciekawe wariacje, wysoka jakość składników i dobre ceny. Nas zapiekanki oczarowały, zjadłyśmy je ze smakiem i na pewno przy okazji pobytu w Gdyni zajrzymy z powrotem.