ßßß
pół główki fioletowego kalafiora2-3 szalotkiłyżka oleju2 kwaśne jabłkapieprz ziołowy, kolendra, kumin500 ml bulionu warzywnego1/3 szklanki mlekado ozdoby: różyczki zblanszowanego kalafiora, czerwona cebula i świeża kolendraKalafior podzielić na małe różyczki (część zostawić do ozdoby talerza).Szalotki posiekać i wrzucić na rozgrzany olej w rondlu, smażyć aż się zeszklą.Jabłka obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone dodać do rondla.Dodać kalafior, chwilę przesmażyć.Zalać bulionem, dosypać pieprz ziołowy, kolendrę i kumin.Gotować 15 - 20 minut aż kalafior zmięknie.Zmiksować zupę przy użyciu blendera, dodać mleko, ewentualnie doprawić.Zupę podawać z różyczkami kalafiora (przelanego wrzątkiem i zahartowanego w zimnej wodzie), z krążkami cebuli czerwonej i kolendrą.
