ßßß Cookit - przepis na Krem z fioletowego kalafiora

Krem z fioletowego kalafiora

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu udało mi się upolować fioletowy kalafior, który wygląda zachwycająco, ale w smaku jest podobny do białego. Przygotowałam zupę krem z fioletowego kalafiora.
pół główki fioletowego kalafiora
2-3 szalotki
łyżka oleju
2 kwaśne jabłka
pieprz ziołowy, kolendra, kumin
500 ml bulionu warzywnego
1/3 szklanki mleka
do ozdoby: różyczki zblanszowanego kalafiora, czerwona cebula i świeża kolendra
Kalafior podzielić na małe różyczki (część zostawić do ozdoby talerza).
Szalotki posiekać i wrzucić na rozgrzany olej w rondlu, smażyć aż się zeszklą.
Jabłka obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone dodać do rondla.
Dodać kalafior, chwilę przesmażyć.
Zalać bulionem, dosypać pieprz ziołowy, kolendrę i kumin.
Gotować 15 - 20 minut aż kalafior zmięknie.
Zmiksować zupę przy użyciu blendera, dodać mleko, ewentualnie doprawić.
Zupę podawać z różyczkami kalafiora (przelanego wrzątkiem i zahartowanego w zimnej wodzie), z krążkami cebuli czerwonej i kolendrą.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/11/zupa-krem-z-fioletowego-kalafiora.html