Wykonanie
Jakiś czas temu udało mi się upolować fioletowy
kalafior, który wygląda zachwycająco, ale w smaku jest podobny do białego. Przygotowałam zupę krem z fioletowego
kalafiora.

pół główki fioletowego
kalafiora2-3
szalotkiłyżka
oleju2 kwaśne
jabłkapieprz ziołowy,
kolendra, kumin500 ml
bulionu warzywnego1/3 szklanki
mlekado ozdoby: różyczki zblanszowanego
kalafiora,
czerwona cebula i świeża
kolendraKalafior podzielić na małe różyczki (część zostawić do ozdoby talerza).
Szalotki posiekać i wrzucić na rozgrzany
olej w rondlu, smażyć aż się zeszklą.
Jabłka obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone dodać do rondla.Dodać
kalafior, chwilę przesmażyć.Zalać
bulionem, dosypać
pieprz ziołowy,
kolendrę i kumin.Gotować 15 - 20 minut aż
kalafior zmięknie.Zmiksować zupę przy użyciu blendera, dodać
mleko, ewentualnie doprawić.Zupę podawać z różyczkami
kalafiora (przelanego wrzątkiem i zahartowanego w zimnej wodzie), z krążkami
cebuli czerwonej i
kolendrą.

