Wykonanie
Potrawka z kurczaka z serkami ziołowymi to danie wybitnie proste, ale jednocześnie smaczne, dość ciężkostrawne. Potrafi zaklajstrować więc nie dziwmy się, jeżeli nie damy rady zjeść porcji za pierwszym podejściem. Coś dla łasuchów.Za przepis w tym miejscu chciałbym podziękować Małgorzacie, która przedstawiła mi jego pierwotną wersję. Przyznam, że z początku wydał mi się
dziwny, no bo jak tu łączyć
mleko z mięsem? Pomimo moich obaw okazało się jednak, że taka ziołowa potrawka z kurczaka jest bardzo smaczna, a co najważniejsze bardzo szybka w wykonaniu. Poniżej prezentuję nieco zmodyfikowaną wersję, przygotujmy więc sobie odpowiednie…Składnikiok. 200g filetów z kurczaka (mogą być w kawałkach),2 dowolne
serki topione, najlepiej ziołowe, po ok 100g każdy,1 szklanka
mleka,
zioła prowansalskie,150-200g makaronu świderki,
sól i
pieprz mielony, świeży oraz czosnek granulowany,
olej uniwersalny do smażenia.CiekawostkaSmażąc dalej dodajemy
serki topione, o ile to możliwe rozdrabniając je na kawałeczki — szybciej się rozpuszczą. Po krótkiej chwili dolewamy też
mleko i całość zasypujemy obficie ziołami prowansalskimi (czubata łyżeczka — dwie powinny wystarczyć). Potrawka z kurczaka musi sobie teraz przez chwilę pobulkać, aż zgęstnieje. Zawartość patelni mieszamy co jakiś czas aby uniknąć przypalenia. W międzyczasie makaron ugotowany “al dente” (odrobinę twardawy) odlewamy. W żadnym razie nie przelewamy zimną
wodą, nie hartujemy ani nie odczyniamy żadnych innych, dziwnych uroków. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy nam wyszedł zbyt słony — wtedy można.

Na koniec makaron i ziołowy sos mięsny nakładamy do talerzy/miseczek. Taka potrawka z kurczaka najlepiej wygląda przyozdobiona świeżymi ziołami np. jak na zdjęciu.Smacznego!

Ziołowa potrawka z kurczakaSkładniki:filet z kurczaka — 20dag
serki topione, ziołowe — 2szt. po 10dag
mleko krowie — 200-250ml
zioła prowansalskiemakaron świderki — 15-20dag
sól i
pieprz mielony, świeży oraz czosnek granulowany
olej uniwersalny