ßßß Cookit - przepis na Ziołowa potrawka z kurczaka

Ziołowa potrawka z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Potrawka z kur­czaka z ser­kami zio­ło­wymi to danie wybit­nie pro­ste, ale jed­no­cze­śnie smaczne, dość cięż­ko­strawne. Potrafi zaklaj­stro­wać więc nie dziwmy się, jeżeli nie damy rady zjeść por­cji za pierw­szym podej­ściem. Coś dla łasu­chów.
Za prze­pis w tym miej­scu chciał­bym podzię­ko­wać Mał­go­rza­cie, która przed­sta­wiła mi jego pier­wotną wer­sję. Przy­znam, że z początku wydał mi się dziwny, no bo jak tu łączyć mleko z mię­sem? Pomimo moich obaw oka­zało się jed­nak, że taka zio­łowa potrawka z kur­czaka jest bar­dzo smaczna, a co naj­waż­niej­sze bar­dzo szybka w wyko­na­niu. Poni­żej pre­zen­tuję nieco zmo­dy­fi­ko­waną wer­sję, przy­go­tujmy więc sobie odpo­wied­nie…
Składniki
ok. 200g file­tów z kur­czaka (mogą być w kawał­kach),
2 dowolne serki topione, naj­le­piej zio­łowe, po ok 100g każdy,
1 szklanka mleka,
zioła pro­wan­sal­skie,
150-200g maka­ronu świ­derki,
sól i pieprz mie­lony, świeży oraz czo­snek gra­nu­lo­wany,
olej uni­wer­salny do sma­że­nia.
Cie­ka­wostka
Sma­żąc dalej doda­jemy serki topione, o ile to moż­liwe roz­drab­nia­jąc je na kawa­łeczki — szyb­ciej się roz­pusz­czą. Po krót­kiej chwili dole­wamy też mleko i całość zasy­pu­jemy obfi­cie zio­łami pro­wan­sal­skimi (czu­bata łyżeczka — dwie powinny wystar­czyć). Potrawka z kur­czaka musi sobie teraz przez chwilę pobul­kać, aż zgęst­nieje. Zawar­tość patelni mie­szamy co jakiś czas aby unik­nąć przy­pa­le­nia. W mię­dzy­cza­sie maka­ron ugo­to­wany “al dente” (odro­binę twar­dawy) odle­wamy. W żad­nym razie nie prze­le­wamy zimną wodą, nie har­tu­jemy ani nie odczy­niamy żad­nych innych, dziw­nych uro­ków. Wyją­tek sta­nowi sytu­acja, gdy nam wyszedł zbyt słony — wtedy można.
Na koniec maka­ron i zio­łowy sos mię­sny nakła­damy do talerzy/miseczek. Taka potrawka z kur­czaka naj­le­piej wygląda przy­ozdo­biona świe­żymi zio­łami np. jak na zdję­ciu.
Smacz­nego!
Zio­łowa potrawka z kur­czaka
Skład­niki:
filet z kur­czaka — 20dag
serki topione, zio­łowe — 2szt. po 10dag
mleko kro­wie — 200-250ml
zioła pro­wan­sal­skie
maka­ron świ­derki — 15-20dag
sól i pieprz mie­lony, świeży oraz czo­snek gra­nu­lo­wany
olej uni­wer­salny
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ziolowa-potrawka-z-kurczaka