ßßß Cookit - przepis na ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

nazwa

Wykonanie

Kiedy zastanawiałam się, jakie śledzie zrobić na Wigilię, przypomniały mi się śledzie po kaszubsku, które kiedyś prezentowała
Pela
Spodobały mi się bardzo, zrezygnowałam tylko z dodatku rodzynek, bo ja to bym pewnie takich śledzi spróbowała, ale rodzinka to niekoniecznie… Pela w przepisie napisała, że można je pominąć i pominęłam. Poza tym rozcieńczyłam nieco olej bulionem warzywnym, bo w samym oleju wydały mi się zbyt tłuste i ciężkie. Robię tak z prawie każdym przepisem na śledzie w oleju.
6 filetów typu matjas
mleko
3 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
4 cebule
pół szklanki oleju
pół szklanki bulionu warzywnego
pieprz ( dałam ziołowy)
Śledzie wymoczyłam w mleku do pożądanego smaku. Cebulę poddusiłam na połowie oleju ( nie należy jej rumienić). W ciepłym bulionie rozrobiłam koncentrat pomidorowy, dałam szczyptę cukru dla złamania kwaśnego smaku, dodałam resztę oleju i pół łyżeczki pieprzu ziołowego.
W słoiku układałam na przemian ciepłą cebulę i kawałki śledzi, zalałam to przygotowaną zalewą. Wstawiłam do lodówki na noc. Rano spróbowałam i bardzo mi zasmakowały.Smacznego !
Oprócz tego zrobiłam zeszłoroczne śledzie imbirowe, które wygrały konkurs świąteczny u Kuby, co pichci i dziś są na jego blogu, oraz najbardziej tradycyjne nasze domowe śledzie, w zalewie ogórkowej
Źródło:http://grazynagotuje.pl/sledzie-po-kaszubsku