ßßß
4 malinowe pomidory (ok. 800 g)ok. 300 g truskawekmarynowany lub ugotowany burak (można pominąć, ale nadaje kolor)2 szalotkikilka ziaren marynowanego zielonego pieprzusól morskasok z połowy limonki4-5 łyżek cukru trzcinowego2-3 łyżki octu balsamicznego3-4 łyżeczki rozgniecionego różowego pieprzuświeża miętaZe sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i włożyć je do miski.Do miski dodać 200 truskawek, marynowanego buraka oraz pokrojone szalotki.Całość zmiksować na gładki mus, który potem doprawić solą i zielonym pieprzem.Zmiksować ponownie, rozlać do kieliszków i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.Część pozostałych truskawek przekroić na ćwiartki, a część zostawić w całości.Cukier wsypać na rozgrzaną patelnię i zrobić karmel, do którego potem wrzucić pokrojone truskawki, rozgnieciony różowy pieprz i dolać ocet balsamiczny.Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Chłodnik wyjąć z zamrażalnika, na wierzch dodać wymieszane świeże truskawki razem ze skarmelizowanymi.Ozdobić miętą.