Wykonanie
Po paprykach faszerowanych
mięsem przyszła
pora na wegetariańską wersję, co ciekawe są równie sytą, jak faszerowaną
mięsem, a do tego bardzo zdrowe.
Papryka faszerowana
kuskusem to doskonały dodatek do obiadu, chociaż samodzielnie też stanowi pyszne danie.
2
paprykipół szklanki
kaszy kuskusgorąca
woda lub
bulion warzywnypół łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzu ziołowego2 gałązki świeżego
tymiankukilka liści
natki pietruszkiząbek
czosnkupomidorUmyte
papryki przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne.
Kaszę kuskus wsypać do miski, dodać
przyprawy i zalać
wodą lub
bulionem trochę ponad jej powierzchnię, zostawić do wchłonięcia płynu.
Pomidora pokroić w grubszą kostkę (można sparzyć
pomidor i obrać ze skórki), ząbek
czosnku,
natkę pietruszki i
tymianek posiekać, a
potem wszystkie warzywa dodać do
kaszy.
Papryki wypełnić farszem po brzegi.Piec w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki przez 25 minut w temp. 190 st.C lub ułożyć
papryki na patelni (farszem do góry), podlać trochę
wodą i dusić pod przykrywką przez 20 minut od momentu zagotowania.