ßßß Cookit - przepis na Marynowane pomidorki koktajlowe

Marynowane pomidorki koktajlowe

nazwa

Wykonanie

Pomidorki koktajlowe są na tyle małe i ładne, że pomyślałam, iż zamknięte w słoiku będą wyglądały bardzo uroczo*. I nie myliłam się. Estetyka przetworów jest dla mnie ważna z prostej przyczyny: lubię przetwory dawać w prezencie. A prezent musi być ładny, więc albo przetwory same w sobie muszą wyglądać atrakcyjnie albo np. zamykam je w nietypowym słoiku. Tak też zapewne będzie również w przypadku tych pomidorków. Jeden słoik zostawię sobie, a resztę oddam znajomym. Coś tam z pewnością przeznaczę na... Przetworniankę . Tak tak, Kulinarki wracają, ale szczegóły podam za kilka dni.
zalewa
- 1 1/4 litra wody
- łyżka soli
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
pozostałe składniki
- kilogram pomidorków koktajlowych
- suszony tymianek
- ziele angielskie
- świeża bazylia
- czosnek
Pomidorki myjemy. Do wyparzonych słoików wsypujemy suszony tymianek (u mnie pół łyżeczki na 220 ml słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 żabki czosnku i pomidorki koktajlowe.
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą, i gotujemy. Wrzącą zalewę wlewamy do słoików z pomidorkami. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Następnie wyjmujemy je, odwracamy do góry dnem i układamy pod kocem, zostawiając w ten sposób do momentu, aż wystygną.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2014/09/marynowane-pomidorki-koktajlowe.html