Wykonanie
W styczniu zostałam zaproszona na spotkanie połączone z degustacją
piwa AleBrowar w sopockim hotelu LaLaLa. Inicjatywą zajmuję się 3 miłośników
piwa, którzy kładą nacisk na jakość produkowanego
piwa. AleBrowar wyróżniają także etykiety na butelce (których historię i proces powstawania mogłam poznać na spotkaniu), z resztą sami zobaczycie :)
Na powitanie każdy z nas dostał kufel
piwa - dziś
mogę powiedzieć mojego faworyta - Sweet Cow, czyli
piwo w stylu milk stout. Słodkie
piwo jest stworzone zdecydowanie dla mnie, tutaj dodano w trakcie produkcji laktozę-
cukier mleczny, dzięki
czemu piwo mogę pić z wielką rozkoszą :)
Drugie
piwo, które miałam okazję spróbować to Amber Boy - chmielone na zimno w stylu Ale. I tutaj warto wspomnieć, że nazwa browaru to nie tylko chwytne hasło, a pochodzi także od stylu
piwa Ale. Niesamowity
bursztynowy kolor, aromaty
cytrusowo-korzenne i dodatek karmelu sprawiają, że tego
piwa można chcieć więcej :)
Kolejnym
piwo Black Hope - jak piszą o nim na stronie to
piwo o czarnym charakterze, ale jasnej duszy i to idealne określenie.
Piwo dla mnie było bardzo gorzkie, a przy tym słodkie!
Ostatnie
piwo, które poznałam to Rowing
Jack - intensywny chmielowy smak o nucie cytrusowej, bardzo gorzkie a jednak niezwykle orzeźwiające. Co ciekawe poziom goryczy określa jednostka IBU, tutaj ten poziom wynosi aż 80 jednostek!
Pewnie, co niektórych zainteresuje procent
alkoholu - w zależności od rodzaju
piwa waha się
między 5-6%.W AleBrowar pojawiają się
piwa sezonowe jak np.
dyniowe, świąteczne ( i tutaj plus za to, że nie ma aromatu korzennego, a
waniliowo-
miodowo-
czekoladowy - nie
mogę się doczekać aż je posmakuję). Takie
piwa idealnie nadają się do kulinarnych wyczynów.Fanom
whisky podpasuje nowa produkcja Smoky Joe, gdzie w recepturze znajduje się słód wędzony oryginalnym szkockim torfem. Mam nadzieję, że dane będzie mi jeszcze napić się tak dobrych piw!