Wykonanie
13stego.Piąte k.Muffinki sowyinspiracja, inspiracja

150g
cukru150g
masła190g
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajkałyżeczka
cukru z
wanilią na dekorację:
krem czekoladowyciasteczka markizylentilki
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.W drugiej misce utrzeć
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym.Stopniowo dodawać
jajka.Dodać
mąkę z proszkiem i zmiksować razem.Piec 20minut w 180st.C.Po wystudzeniu muffinek obciąć im lekko czubki, aby były płaskie.Wysmarować
kremem czekoladowym.Markizy podzielić na pół.Część połówek
ciastek przekroić jeszcze na pół.Połówki
ciastek tworzą oczy, ćwiartki to nastroszone
pióra (tak, to nie są uszy!).Lentilki to źrenice przyczepione na krem do
ciastka i dzióbki-wbite pionowo lentilki.



Przy dekorowaniu muffinek użyłam silikonowej szpatułki od takakuchnia.pl . Przydaje się ona do rozprowadzania kremu, budyniu czy piany na cieście. Jest odporna na działanie wysokich temperatur.