ßßß
150g cukru150g masła190g mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajkałyżeczka cukru z wanilią na dekorację:krem czekoladowyciasteczka markizylentilkiMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym.Stopniowo dodawać jajka.Dodać mąkę z proszkiem i zmiksować razem.Piec 20minut w 180st.C.Po wystudzeniu muffinek obciąć im lekko czubki, aby były płaskie.Wysmarować kremem czekoladowym.Markizy podzielić na pół.Część połówek ciastek przekroić jeszcze na pół.Połówki ciastek tworzą oczy, ćwiartki to nastroszone pióra (tak, to nie są uszy!).Lentilki to źrenice przyczepione na krem do ciastka i dzióbki-wbite pionowo lentilki.

Przy dekorowaniu muffinek użyłam silikonowej szpatułki od takakuchnia.pl . Przydaje się ona do rozprowadzania kremu, budyniu czy piany na cieście. Jest odporna na działanie wysokich temperatur.