Wykonanie
Uwielbiam te
ciasteczka, więc czym prędzej dzielę się przepisem (zdobyty dzięki poczcie pantoflowej).

Składniki na 40 szt.:200 g
masła120 g
cukru16 g
cukru waniliowego300 g
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Masło kroimy na małe kawałki, zasypujemy
cukrem i dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy (dobrze jest to zrobić w mikserze z użyciem mieszadła do gęstych ciast, wtedy
masło za bardzo się nie rozpuści), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 0,5-1h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i wykrawamy
ciasteczka. Gdyby ciasto przylepiało się do wałka trzeba je podsypywać
mąką. Piec w temperaturze 175 stopni (grzałka: góra dół) ok. 12-14 minut,
ciasteczka lepiej obserwować już od 11-tej minuty, aby się nie przypaliły.Z termoobiegiem: 150 stopni ok. 20-22 minuty, też je obserwujemy już kilka minut przed końcem pieczenia.Z podanych wyżej składników wyszło mi 40 szt.
ciasteczek o średnicy 6 cm (2 blachy).
Ciasteczka można udekorować masą
cukrową, poniżej moja dekoracja: