ßßß Cookit - przepis na Tort tiramisu

Tort tiramisu

nazwa

Wykonanie

Okrągłe urodziny.
Wszystkiego wspaniałego.
Tato :*
inspiracja
Biszkopt rzucany :(forma okrągła 22cm)
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia(nie trzeba dodawać)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno i wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.
Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Do nasączenia blatów:
160ml mocnej i wystudzonej kawy
80ml likieru lub wódki
Wymieszać.
Masa:
750 g serka mascaropone
150ml śmietanki kremówki 30%
100g cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
Kremówkę ubić na sztywno.
Ubijać dalej dodając cukier.
Dodać serki i delikatnie wymieszać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zostawić do dekoracji.
Biszkopt przekroić na 3 części.
Każdą część nasączyć kawą z alkoholem.
Na każdy blat nakładać 1/3 masy podsypując 1/3 częścią startej czekolady.
Złożyć blaty z masami.
Górę i boki udekorować masą( mi to nie wychodzi najlepiej, jest na to jakiś patent? :) ), a samą górę obsypać startą czekoladą.
Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Chciałam Wam życzyć także SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2012 owocnego w sukcesy kulinarne i nie tylko :*
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/12/tort-tiramisu.html