ßßß
Biszkopt rzucany :(forma okrągła 22cm)5 jajek3/4 szkl. cukru3/4 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczenia(nie trzeba dodawać)Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno i wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Do nasączenia blatów:160ml mocnej i wystudzonej kawy80ml likieru lub wódkiWymieszać.Masa:750 g serka mascaropone150ml śmietanki kremówki 30%100g cukru pudru100g gorzkiej czekoladyKremówkę ubić na sztywno.Ubijać dalej dodając cukier.Dodać serki i delikatnie wymieszać.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zostawić do dekoracji.Biszkopt przekroić na 3 części.Każdą część nasączyć kawą z alkoholem.Na każdy blat nakładać 1/3 masy podsypując 1/3 częścią startej czekolady.Złożyć blaty z masami.Górę i boki udekorować masą( mi to nie wychodzi najlepiej, jest na to jakiś patent? :) ), a samą górę obsypać startą czekoladą.Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Chciałam Wam życzyć także SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2012 owocnego w sukcesy kulinarne i nie tylko :*