Wykonanie
Okrągłe urodziny.Wszystkiego wspaniałego.Tato :*inspiracja
Biszkopt rzucany :(forma okrągła 22cm)5
jajek3/4 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanejszczypta
proszku do pieczenia(nie trzeba dodawać)
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno i wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Do nasączenia blatów:160ml mocnej i wystudzonej
kawy80ml
likieru lub
wódkiWymieszać.Masa:750 g
serka mascaropone150ml
śmietanki kremówki 30%100g
cukru pudru100g
gorzkiej czekoladyKremówkę ubić na sztywno.Ubijać dalej dodając
cukier.Dodać
serki i delikatnie wymieszać.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zostawić do dekoracji.
Biszkopt przekroić na 3 części.Każdą część nasączyć
kawą z
alkoholem.Na każdy blat nakładać 1/3 masy podsypując 1/3 częścią startej
czekolady.Złożyć blaty z masami.Górę i boki udekorować masą( mi to nie wychodzi najlepiej, jest na to jakiś patent? :) ), a samą górę obsypać startą
czekoladą.Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.


Chciałam Wam życzyć także SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2012
owocnego w sukcesy kulinarne i nie tylko :*