Wykonanie
Witam Was!Walentynki już za kilka dni.Dla zapominalskich - tak, w TEN CZWARTEK ! :)Kilka propozycji na walentynkowe desery już Wam pokazałam, znajdziecie je TUTAJ.Dzisiaj z kolei mam dla Was tort.

Foremkę w kształcie
serca mam już od dłuższego czasu, ale przeważnie używam ją właśnie w okresie walentynkowym,
będę się starać to zmienić :)W końcu zakochani mają Walentynki codziennie :DTort mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i część z Was przygotuje go w prezencie dla swojej drugiej połówki, a być może razem go przygotujecie? Wspólne gotowanie zbliża ludzi :)Zapraszam!Przepis na
biszkopt(lekko zmodyfikowany) pochodzi z Moich Wypieków.Składniki:
Biszkopt:4
jajka130 g drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki pszennej33 g
mąki ziemniaczanej4 łyżki
kakaoKrem:250 ml
śmietany kremówki 30 %300 g
malin mrożonych lub świeżych (kilka odkładamy do dekoracji)
cukier puderPoncz:1/2 szklanki mocnej
kawy1/4 szklanki
alkoholu (u mnie
likier czekoladowy)1/4 szklanki
soku malinowego (można opuścić, w zamian za to dodać więcej
kawy)Dekoracja:50 ml
śmietany kremówki 30 %
cukier puderżelkowe
sercamalinyWykonanie:Jeśli wybraliśmy
maliny mrożone, musimy je odmrozić - wykładamy je na papierowy ręcznik i pozostawiamy. Jeśli wyciągniemy je wtedy, kiedy zaczniemy robić
biszkopt - to będzie wystarczający czas.

Pracę rozpoczynamy od zrobienia
biszkoptu.Możemy zrobić jeden ze wszystkich podanych składników, lub upiec dwa blaty oddzielnie (dzieląc składniki na połowę. Ja żeby oszczędzić sobie przekrajania go, upiekłam dwa.
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, dodajemy stopniowo
cukier, następnie
żółtka i przesianą
mąkę z
kakao, ciągle miksując. Przy dodawaniu
mąki zwolnijmy obroty miksera do minimum. Pieczemy do suchego patyczka - w 160 st. , może to trwać ok. 20 minut przy połowie przepisu lub do 40 minut przy całości.Blaty dokładnie studzimy.

Poncz robimy z podanych wyżej składników i dokładnie nasączamy nim dolny blat.Kremówkę (250 ml) ubijamy na sztywno. Dodajemy
maliny i miksujemy dalej (mają się rozpaść). Jeśli chcemy
mieć słodki krem, dodajemy nieco
cukru pudru.Połowę, a nawet ponad połowę kremu wykładamy na blat i rozsmarowujemy. Nakładamy górny blat, nasączamy go ponczem i smarujemy dokładnie pozostałym kremem, z góry i po bokach.Pozostałą
śmietanę (50 ml) ubijamy, również możemy dodać nieco
cukru pudru i robimy z niej rozetki na brzegu naszego
tortu.Jeśli tort mamy zamiar dekorować odmrożonymi
malinami - zróbmy to przed podaniem, ponieważ bardzo puszczają sok i mogą zwyczajnie "pocieknąć" po wierzchu, psując efekt naszej pracy.Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce.Smacznego!