Wspaniały deser autorstwa Nathana Outlowa, brytyjskiego szefa, właściciela czterech restauracji w tym jednej z dwiema gwiazdkami michellina. Został przeze mnie zmodyfikowany z powodu braku ciasta francuskiego. Cytrynowe crumble jest bardzo lekkie i dodana skórka cytrynowa nadaje wspaniałej cytrusowej swoeżości i równoważy słodkość pozostałych składników.Marynowana gruszka500 ml wody200 g cukru pudru50 g korzeniu imbiruSzczypta szafranu2 gruszki, obranePuree2 gruszki25 g masła25 g cukru pudru30 ml wody4 jajka60 g cukru pudru200 ml śmietanki200 ml mleka10 g liści earl greyCytrynowe crumble80 g mąki40 g masła15 ml wodySkorka z 1 cytrynyLody earl greyOddziel białek od żółtek. Następnie zmiksuj żółtka z cukrem. Zagotuj śmietankę, mleko i glukozę.Zmiksuj gotującą się śmietankę z żółtkami i dodaj herbatę.Odstaw na bok na ok 30 min do całkowitego schłodzenia.Odcedź herbate i wstaw do zamrażarki. Mieszaj mniej wiecej co godzinę.Szafranowa gruszkaW garnku umieść gruszkę, szafran oraz imbir i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem przez 25 min. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekrój na pół i pokrój w cieniutkie plasterki.Cytrynowe crumblePrzesiej mąkę, dodaj masło oraz wodę i ugniataj do uzyskania konsystencji ciasta. Rozwałkuj i piecz w temperaturze 180' C przez ok 15-20 min. Upieczone ciasto zmiksuj w blenderze ze skórką cytrynową.Puree gruszkoweSmaż gruszki z masłem i wodą (30 ml) aż zmiękną. Zmiksuj w blenderze.Na talerzu ułóż gruszkę, łyżkę crumble, gałkę lodów i łyżeczkę puree.