ßßß
S ałatka idealna na obecne ciepłe dni. Soczyste truskawki doskonale ożywią nasze danie ,dzięki czemu bedzie ono niesamowicie lekkie.6 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki5 czarnych oliwek, pokrojonych na połówki1 łyżka posiekanego szczypiorku10 kostek sera feta3 łyżki posiekanej świeżej miętyświeżo zmielony czarny pieprzsos:1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1 łyżka miodu1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)szczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprzCzosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.Sos miodowy wymieszać z 1 łyżką posiekanej mięty. Rukolę ułożyć na półmisku, obłożyć truskawkami, oliwkami i posypać szczypiorkiem. Kosteczki sera feta obtoczyć w pieprzu i pozostałych 2 łyżkach posiekanej mięty, ułożyć na sałatce. Przed samym podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem miodowo - miętowym i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.