Wykonanie

Serves: 6Preparation: 50 minutesCook: 15 minutesPorcje: 6Przygotowanie: 50 minutGotowanie: 15 minut900 g cod fillet300 g fingerling potatoes120 g butter, melted30 g butter9 g potato starchSalt and ground white pepper600 g shelled edamame60 ml sliced chervil leaves60 ml sliced flaf leaf parsley30 ml Fleur de sel( sea salt crystals)900 g
fileta z dorsza300 g fingerling potatoes ( http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerling_potato )120 g
masła,klarowanego30 g
masła9 g
mąki ziemniaczanejSól i biały mielony
pieprz600 g zielonej soi60 ml posiekanych liści
trybuli60 ml posiekanej
natki pietruszki30 ml
Soli morskiej1 Skin the fish and cut into 6 equal portions. Wash and finely slice the potatoes. Place in a saucepan of cold salted water and bring to the boil. Remove from the boiling water immediately, using a skimmer and set aside on a
plate.2 Put the sliced potatoes, melted butter and potato starch into a bowl toss gently to combine. On the skinned
side the fish portions, overlap the sliced potatoes to resamble scales; season with salt and pepper.3 Melt 15 g butter in non-stick frying pan over medium heat. Place the fish portions,potato scales
side down ,in the pan and cook untillevenly golden. Turn and continue cooking for 30 seconds; Set aside to keep warm; reserve cooking liquid.4 •Fill a bowl with ice-water. Bring a large saucepan of salted water to the boil, add the edamame and cook for 5 minutes. Drain and refresh in the ice-water; drain again. Melt 15 g butter in a frying pan, add the beans and reheat. Stir in the chervil and parsley.5
Make a small circle of beans in the centre of each
plate, place the fish on top, potato scales up and nap with the reserved cooking liquid. Sprinkle with fleur de sel.

1 Oczyśc
rybę ze skóry i podziel na 6 równych porcji. Umyj i pokrój
ziemniaki na cienkie plasterki.Włóż do garnka z zimną posoloną
wodą i doprowadź do wrzenia. Natychmiast wyłóż
ziemniaki z wrzącej
wody.2 Włóż pokrojone
ziemniaki,
masło klarowane i
mąke ziemniaczaną do miski ; dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na stronie po której była skóra ułóż pokrojone
ziemniaki tworząc
okręgi; dopraw
soląi pieprzem.3 Rozpuść 15 g
masła na patelni na średnim ogniu. Połóż
rybę na patelni
ziemniakami do dołu i smaż aż
ziemniaki będą złote. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 30 sekund. Odłóż
rybę na bok. Zostaw sos pozostały po smarzeniu.4 Napełnij miskę zimną
wodą. Doprowadź do posoloną
wodę w małym garnku ; dodaj
soję i gotuj przez 5 minut. Odcedź i schłodź w zimnej
wodze; ponownie odcedź. Rozpuść 15 g
masła na patelni, dodaj
soję i podgrzej. Dodaj
trybule oraz
pietruszkę i wymieszaj.5 Utwórz małe kółko z soi na środku talerza, połóż
rybe na nim stroną z
ziemniakami do góry i polej odrobiną sosu. Posyp fleur de sel.