ßßß
Serves: 6Preparation: 50 minutesCook: 15 minutesPorcje: 6Przygotowanie: 50 minutGotowanie: 15 minut900 g cod fillet300 g fingerling potatoes120 g butter, melted30 g butter9 g potato starchSalt and ground white pepper600 g shelled edamame60 ml sliced chervil leaves60 ml sliced flaf leaf parsley30 ml Fleur de sel( sea salt crystals)900 g fileta z dorsza300 g fingerling potatoes ( http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerling_potato )120 g masła,klarowanego30 g masła9 g mąki ziemniaczanejSól i biały mielony pieprz600 g zielonej soi60 ml posiekanych liści trybuli60 ml posiekanej natki pietruszki30 ml Soli morskiej1 Skin the fish and cut into 6 equal portions. Wash and finely slice the potatoes. Place in a saucepan of cold salted water and bring to the boil. Remove from the boiling water immediately, using a skimmer and set aside on a plate.2 Put the sliced potatoes, melted butter and potato starch into a bowl toss gently to combine. On the skinned side the fish portions, overlap the sliced potatoes to resamble scales; season with salt and pepper.3 Melt 15 g butter in non-stick frying pan over medium heat. Place the fish portions,potato scales side down ,in the pan and cook untillevenly golden. Turn and continue cooking for 30 seconds; Set aside to keep warm; reserve cooking liquid.4 •Fill a bowl with ice-water. Bring a large saucepan of salted water to the boil, add the edamame and cook for 5 minutes. Drain and refresh in the ice-water; drain again. Melt 15 g butter in a frying pan, add the beans and reheat. Stir in the chervil and parsley.5 Make a small circle of beans in the centre of each plate, place the fish on top, potato scales up and nap with the reserved cooking liquid. Sprinkle with fleur de sel.
1 Oczyśc rybę ze skóry i podziel na 6 równych porcji. Umyj i pokrój ziemniaki na cienkie plasterki.Włóż do garnka z zimną posoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Natychmiast wyłóż ziemniaki z wrzącej wody.2 Włóż pokrojone ziemniaki, masło klarowane i mąke ziemniaczaną do miski ; dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na stronie po której była skóra ułóż pokrojone ziemniaki tworząc okręgi; dopraw soląi pieprzem.3 Rozpuść 15 g masła na patelni na średnim ogniu. Połóż rybę na patelni ziemniakami do dołu i smaż aż ziemniaki będą złote. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 30 sekund. Odłóż rybę na bok. Zostaw sos pozostały po smarzeniu.4 Napełnij miskę zimną wodą. Doprowadź do posoloną wodę w małym garnku ; dodaj soję i gotuj przez 5 minut. Odcedź i schłodź w zimnej wodze; ponownie odcedź. Rozpuść 15 g masła na patelni, dodaj soję i podgrzej. Dodaj trybule oraz pietruszkę i wymieszaj.5 Utwórz małe kółko z soi na środku talerza, połóż rybe na nim stroną z ziemniakami do góry i polej odrobiną sosu. Posyp fleur de sel.