ßßß Cookit - przepis na CHOUX PUFFS TOMATO CREAM - CHOUX PUFFS POMIDOR KREM

CHOUX PUFFS TOMATO CREAM - CHOUX PUFFS POMIDOR KREM

nazwa

Wykonanie

Serves: 6
Preparation: 35 minutes + 2 hours
Porcje: 6
Przygotowanie: 35 minut + 2 godziny
3 sheets or 5 g powdered gelatine
30 g tomato ketchup
300 ml heavy double cream,chilled
500 g tomatoes
120 g mozzarella
120 g parmesan
120 g black olives
Salt and ground white pepper
6 small choux puffs
6 large choux puffs
6 tomato stems
3 listki żelatyny lub 6 g żelatyny w proszku
30 g ketchupu
250 ml mascarpone i 50 ml gęstej śmietany*
500 g pomidorów
120 g mozzarelli
120 g parmezanu
120 g czarnych oliwek
Sól i zmielony biały pieprz
6 małych choux puffs
6 dużych chous puffs
6 szypułek od pomidorów
1 Soften the sheet gelatine in a bowl of cold water ( if using powder soften in 15 ml cold water for 5 minutes ) . Chill a bowl for the cream
2 Prepare the tomato glaze. Squeeze the excess water from the sheet gelatine. Combine the gelatine and the tomato ketchup in a small sauce-pan. Stir over Low heat until the mixture is smooth and homogenous. Strain into a bowl using a fine wire mesh strainer ; set the tomato glaze aside for about 2 hours.
3 Pour the cream into the chill bowl , add a pinch of salt and whisk continuously until firm and clinging to the whisk; refrigerate
4 Prepare a bowl of ice-water. Bring a large saucepan of salted water to the boil and immerse the tomatoes for 10 seconds. Transfer immediately to the chilled water, ten peel, quarter and seed the tomatoes.
5 Prepare the filling: Drain and finely dice the tomatoes, mozzarella, parmesan and olives and fold into the whipped cream. Then, season to taste with salt and pepper.
6 Spoon the filling into the piping bag. Insert the tip into the bottom of each choux puff and fill with the cream
7 Dip the tops of the large choux puffs and place . Then repeat the operation for the small puffs and place the small ones on the top of the large. Decorate with a tomato stem. Serve one "religieuse" Per person.
1 Namocz listek żelatyny w misce pełnej zimnej wody( jeśli używasz żelatyny w proszku wsyp ją do 15 ml wody i zostaw na 5 minut). Schlodź miskę na krem.
2 Przygotuj pomidorową glazurę : wyciśnij nadmiar wody z listka żelatyny. Wymieszaj żelatynę i ketchup na małej patelni . Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż glazura bedzie gładka. Odcedź do miski używając sitka; odstaw glazurę na 2 godziny.
3 Przygotuj krem: Wymieszaj mascarpone ze śmietaną i odstaw do lodówki
4 Przygotuj miskę zimnej wody. Napełnij dość duży garnek wodą , doprowadź ja do wrzenia i gotuj w niej pomidory przez 10 sekund. Natychmiast przełóż je do miski z zimną wodą. Następnie obierz, poćwiartkuj i wydrąż miąższ z pomidorów.
5 Przygotuj nadzienie: odcedź i pokrój w drobną kostkę pomidory, mozzarelle, parmezan i oliwki , a następnie wymieszaj z kremem. Dopraw solą i pieprzem.
6 Włóż nadzienie do rękawa do wyciskania. Włóż końcówkę od dołu do każdego choux puff i napełnij go nadzieniem.
7 Zanurz góre każdego choux puff w pomidorowej glazurze. Mniejszy umieść na większym i udekoruj szypułką pomidora .
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/03/choux-puffs-tomato-cream-choux-puffs.html