Wykonanie

Było domowo, teraz nieco bardziej "egzotycznie". ;)Nie każdy bowiem lubi połączenie
mięsa z
owocami.
Mięso na zdjęciach jest dopieczone odpowiednio, nie było surowe.Kolor sosu sprawił, że po zetknięciu z
mięsem, dał mu barwę "krwistego". ;)
sól, świeżo mielony
czarny pieprzsos:ok. 80 gram
malin3 łyżeczki
sosu worcestershireszczypta suszonego
tymianku1 łyżeczka
mioduwiększa szczypta
chilliPierś
kaczki ze skórą dzielimy na pół i płuczemy pod bieżącą
wodą, następnie osuszamy.Skórę nacinamy delikatnie na całej długości, nie naruszając
mięsa.Obydwa kawałki oprószamy obficie świeżo mielonym
pieprzem i
solą.Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny.Po tym czasie na zimnej, suchej patelni układamy
mięso skórą do dołu.Zwiększając temperaturę delikatnie wytapiamy tłuszcz i podsmażamy
mięso.Z każdej strony powinno trwać to około 10 minut.Tłuszcz zlewamy,
mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na jeszcze około 10 minut, w temperaturze ok. 200 stopni.Przygotowujemy sos.
Maliny przekładamy do miski i dobrze miksujemy.Dodajemy pozostałe składniki i mieszały łyżką do połączenia składników.Można dodać odrobinę tłuszczu, który wytopił się z
mięsa.Sos odstawiamy na kilka minut lub dłużej do lodówki, by smaki połączyły się.
Mięso wyjmujemy z piekarnika.Po około 3 minutach
kaczkę kroimy w plasterki i polewam lekko podgrzanym sosem.Podajemy na przykład z
pure z
ziemniaków i
sałatką z
rukoli.