Wykonanie

Rolady
mięsne to moja miłość.Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek.Nie są suche, również idealnie sprawdzają się, jako przekąski w ciągu dnia.Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :)1 średni filet z
piersi indyczej (zwykle około 1kg)1
czerwona paprykakilka sztuk
pieczarek4 duże plastry
żółtego sera3
suszone pomidory z
oliwypół łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki3 łyżki
keczupu1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oleju z
suszonych pomidorówsól morska do smaku
Pierś indycza jest bardzo krucha i delikatna, więc nie musi długo się marynować.Chodzi jednak o to, by oczywiście dobrze przeszło
przyprawami, dlatego warto przygotować ją dzień przed pieczeniem lub wstawić na noc do lodówki.
Mięso płuczemy pod bieżącą
wodą i osuszamy. Rozkrajamy delikatnie, bardzo
ostrym nożem, na płat grubości około jednego centymetra. Jeśli mamy taką chęć, można również filet rozbić na cieńszy płat. Ja jednak tego nie robię, ze względu na delikatność akurat tego
mięsa, by brzydko się nie poszarpało.
Pomidory suszone kroimy w malutką kostkę.
Keczup,
sok z cytryny,
pieprz cayenne oraz
paprykę słodką i pokrojone
suszone pomidory dobrze razem łączymy. Dodajemy do nich dwie łyżki
oliwy z
pomidorów oraz dwie szczypty
soli morskiej i również wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Przygotowaną pastą smakujemy
mięso tak wewnątrz, jak na zewnątrz. Przekładamy nasmarowaną pierś do niemetalowego naczynia i zamykamy je lub zawijamy folią spożywczą. Jak
pisałam wyżej - najlepiej pozostawić
mięso w lodówce na noc.W dniu
pieczenia mięso wyjmujemy na stolnicę wyłożoną folią aluminiową. Na płacie układamy ścisło farsz, w kolejności - plastry
sera, cienkie plastry
pieczarek, cienko pokrojone paski
papryki.Roladę zwijamy delikatnie, by nic się nie wysypało i nie rozpadło. Grubym sznurkiem kuchennym zawijamy
mięso i zawiązujemy, pozostawiając na końcu dłuższy kawałek sznurka. Gotową roladę "pakujemy" w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim naczynie z
mięsem. Pieczemy w folii przez 45 minut. Następnie z góry odwijamy folię i dopiekamy dwa kwadranse polewając co jakiś czas roladę powstałym sosem.
