Wykonanie

Jenego pozoranku wyszedł ze swoji dury lis w lesie i myśloł sobzie: „Dzisiaj przy niedzieli musza sobzie smaczny obziod obzorgować!”.No i właśnie tym sposobem naszła mnie ochota na... plince z pomoćką!Warńija nie jest chyba najlepiej znana, jeśli chodzi o typowe przepisy z tego regionu.A tak się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy.Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko...Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się takich plinców. ;)Zapraszam po przepis z warńijskiego regzionu!PLINCE1kg
ziemniaków2 średnie
cebule3 całe
jajkamąka pszennamleko 3,2%
sól pieprzolej do smażeniaPOMOĆKApół kostki
twarogu pełnotłustego250ml kwaśnej
śmietany 18%1 pęczek
dymki ze
szczypiorkiem1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprzZiemniaki obieramy, pozbawiamy bruzd, płuczemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami.
Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy.Po przetarciu, z masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok.Odciśnięte
ziemniaki łączymy z poszatkowaną
cebulą.Dodajemy
jajka i 3 czubate łyżki
mąki pszennej, doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem i dobrze mieszamy.Ciasto powinno
mieć konsystencję kwaśnej
śmietany.Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z
ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym
mlekiem.Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe
jajka), to dosypujemy do niego
mąki pszennej.Na patelni rozgrzewamy
olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej strony osiągną złoty kolor.Jeśli nie mamy pod ręką
twarogu mielonego (jak na sernik), zwykły
ser dobrze jest zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.Mieszamy go ze
śmietaną, posiekaną
dymką i zmiażdżonym
czosnkiem.Doprawiamy
solą oraz
pieprzem do smaku.Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu posypaną
szczypiorkiem tak, by można było je łatwo "pomaczać". ;)



Święta nasza ojców
mowo,Jakaż twoja moc,Że przetrwało polskie słowoPrzez wiekową noc.M.Zientara-Malewska