Wykonanie

CiÄ
g dalszy wÄgierskich inspiracji.Jak na zĹoĹÄ, kaĹźdego gorÄ
cego lata nachodzi mnie chÄÄ na coĹ ostrzejszego.. jakby Ĺźaru z nieba byĹo jeszcze za maĹo... ;)Sezon
cukiniowo-
pomidorowo-
kabaczkowy w peĹni.Trzeba wykorzystaÄ go jak najlepiej.1 maĹa
cukinia (pĂłĹ/ÄwierÄ duĹźej)2, 3 Ĺrednie pÄtka dobrej, twardej kieĹbasy (najlepiej podwÄdzanej)5 pomidorĂłw2
czerwone papryki3
cebule3 zÄ
bki
czosnkuĹyĹźeczka
koncentratu pomidorowegopapryka ostra i sĹodka w proszku/ĹwieĹźa
papryczka chillisuszona
bazyliavegeta/kostka rosoĹowa/sĂłl,
pieprznatka pietruszkiodrobina
oleju do smaĹźeniaKieĹbasÄ kroimy w rĂłwnÄ
, doĹÄ sporÄ
kostkÄ i podsmaĹźamy do zrumienienia z kaĹźdej strony, po czym przekĹadamy jÄ
do garnka.
Cebule siekamy, bÄ
dĹş kroimy w malutkÄ
kosteczkÄ,
czosnek przeciskamy przez praskÄ i rĂłwnieĹź zezĹacamy na niewielkiej iloĹci
oleju.Dorzucamy do nich ĹyĹźkÄ
koncentratu pomidorowego i caĹoĹÄ przez kilka chwil przesmaĹźamy, caĹy czas dokĹadnie mieszajÄ
c.Na patelniÄ z przesmaĹźonÄ
cebulÄ
wrzucamy pokrojone w duĹźÄ
kostkÄ
pomidory (moĹźna je sparzyÄ i obraÄ, ja jednak tego nie robiÄ ;) ) i dusimy przez kilka chwil.W przeciwieĹstwie do
cukinii, one mogÄ
siÄ rozpaĹÄ, w tym wypadku nie potrzebujemy ich walorĂłw estetycznych, a tylko
smakowych. :)PrzekĹadamy je do garnka z kieĹbasÄ
, dorzucamy do nich rĂłwnieĹź pokrojone w cienkie, dĹugoĹci centymetra, paski
papryki.Wszystko zalewamy szklankÄ
zimnej
wody, doprawiamy vegetÄ
i gotujemy do momentu, aĹź
papryka bÄdzie al dente.Po tym czasie ostatecznie doprawiamy potrawÄ
paprykami w proszku i suszonÄ
bazyliÄ
i dorzucamy do niej pokrojonÄ
w kostkÄ cukiniÄ.Gotujemy do miÄkkoĹci warzywa, pilnujÄ
c, by nie przerobiĹa siÄ samoistnie na krem.;)