Wykonanie
Czego potrzeba w niedzielny wieczór? Oczywiście, czegoś pysznego, ciepłego (znów jest zimno!) i poprawiającego nastrój. Tym razem padło na kuchnię włoską i niezawodne risotto. Tym razem z dodatkiem pysznych i zdrowych
brokułów i mojego ulubionego
cheddara. Spróbujcie, może Wam też posmakuje :)?porcja dla dwóch osób
320 g
ryżu arobolid1,5 l
bulionu drobiowegopół szklanki
białego winamała
cebula60 g utartego
cheddaramały, ugotowany
brokułsól,
pieprz+
oliwaNa średnim ogniu podsmaż
cebulę na
maśle do czasu, aż zmięknie. Następnie dodaj
ryż i podsmaż przez minutę, po czym dodaj
wino, poczekaj aż odparuje. Dodaj chochelkę
bulionu, postępuj tak do wykorzystania całego
bulionu, albo do czasu aż
ryż zrobi się miękki. Pamiętaj, że powinien być al dente. Pięć minut przed końcem gotowania
ryżu wrzuć różyczki
brokuła i dopraw do smaku. Gdy
ryż wchłonie cały płyn, zdejmij go z ognia, dodaj
ser, wymieszaj. Podawaj na ciepło.