Wykonanie
Znacie moje uwielbienie dla kuchni włoskiej :) Dlatego jak tylko znalazłam trochę więcej czasu, od razu zabrałam się za przygotowanie risotta :) To jedno z moich ulubionych dań: proste, szybkie i bardzo smaczne :)porcja dla 4 osób
320 g
ryżu arobolid1,5 l
bulionu drobiowegopół szklanki
białego winamała
cebula60 g utartego
cheddarasól,
pieprzszczypta
szafranu+
oliwaNa średnim ogniu podsmaż
cebulę na
maśle do czasu, aż zmięknie. Następnie dodaj
ryż i podsmaż przez minutę, po czym dodaj
wino, poczekaj aż odparuje. Dodaj chochelkę
bulionu, postępuj tak do wykorzystania całego
bulionu, albo do czasu aż
ryż zrobi się miękki. Pamiętaj, że powinien być al dente. Pięć minut przed końcem gotowania
ryżu wrzuć
szafran i dopraw do smaku. Gdy
ryż wchłonie cały płyn, zdejmij go z ognia, dodaj
ser, wymieszaj. Podawaj na ciepło.