Wykonanie
Naleśniki są potrawą, z której bardzo często rezygnują osoby na diecie. Tak, te tradycyjne z
pszennej mąki, smażone na
oleju nie są zbyt dietetyczną potrawą. Ale nie trzeba od razu z nich rezygnować. Wystarczy dokonać kilka drobnych zmian i bez utraty smaku zyskać zdrowszą wersję :) W tym celu zamieniłam
mąkę pszenną na mieszankę mąk bezglutenowych: gryczaną,
ryżową i
amarantusową. Jeśli nie masz którejś z nich, bez problemu możesz ją po prostu pominąć. Eksperymentuj i ciesz się nowymi
smakami ;)

100 g
mąki gryczanej50 g
mąki ryżowej50 g
mąki amarantusowej
jajkoszczypta
soli1,5 szklanki
wody gazowanej lub
mleka+
oliwa do smażenia (opcjonalnie)+
twarożek+ świeże
owoceDo miski miksera przesyp
mąkę gryczaną,
ryżową oraz
amarantusową. Dodaj
sól,
jajko i
wodę gazowaną lub
mleko. Miksuj, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewaj niewielkie ilości ciasta, smaż ok 1-2 minut. Jeśli nie masz patelni teflonowej, posmaruj ją ręcznikiem kuchennym nasączonym
olejem, a następnie smaż naleśniki.Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

