Wykonanie
Kasza wciąż zbyt rzadko gości na naszych stołach. To bardzo duży błąd, ponieważ
kasze nie dość, że są bardzo zdrowe to jeszcze są bardzo tanie. Przepis na małdrzyki z pęczaku znalazłam już jakiś czas temu w starej, zapomnianej książce. W końcu nadszedł czas na wypróbowanie przepisu. Wyszło pysznie :)przepis na 12 małdrzyków

szklanka pęczaku
cebula150g
bryndzy2
jajkaolej do smażenia4 łyżki
mąki orkiszowej (możesz użyć zwykłej pszennej)mielona,
ostra paprykasól,
pieprzKaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do przestygnięcia. W tym czasie pokrój
cebulę i przesmaż ją na niewielkiej ilości
oleju.Gdy
kasza już ostygnie, dodaj do niej
cebulę, pokruszoną
bryndzę,
mąkę oraz
jajka. Dopraw do smaku mieloną
papryką ,
pieprzem i
solą. Całość dokładnie wymieszaj.Z ciasta formuj niewielkie placuszki grubości ok. centymetra. Jeśli Następnie kładź je na rozgrzanym
oleju. Smaż aż małdrzyki się zrumienią.Podawaj z
sosem czosnkowym.Smacznego :)

