ßßß Cookit - przepis na Małdrzyki z pęczaku

Małdrzyki z pęczaku

nazwa

Wykonanie

Kasza wciąż zbyt rzadko gości na naszych stołach. To bardzo duży błąd, ponieważ kasze nie dość, że są bardzo zdrowe to jeszcze są bardzo tanie. Przepis na małdrzyki z pęczaku znalazłam już jakiś czas temu w starej, zapomnianej książce. W końcu nadszedł czas na wypróbowanie przepisu. Wyszło pysznie :)
przepis na 12 małdrzyków
szklanka pęczaku
cebula
150g bryndzy
2 jajka
olej do smażenia
4 łyżki mąki orkiszowej (możesz użyć zwykłej pszennej)
mielona, ostra papryka
sól, pieprz
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do przestygnięcia. W tym czasie pokrój cebulę i przesmaż ją na niewielkiej ilości oleju.
Gdy kasza już ostygnie, dodaj do niej cebulę, pokruszoną bryndzę, mąkę oraz jajka. Dopraw do smaku mieloną papryką , pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj.
Z ciasta formuj niewielkie placuszki grubości ok. centymetra. Jeśli Następnie kładź je na rozgrzanym oleju. Smaż aż małdrzyki się zrumienią.
Podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/11/madrzyki-z-peczaku.html