Wykonanie
Upały wróciły, ale to nie oznacza, że trzeba zrezygnować z niedzielnych słodkości :) Wyjściem jest nocne pieczenie. Dziś kuchnia wydaje
ciasteczka jęczmienne. Niezwykle szybkie, proste i smaczne.przepis na
ciasteczek 18
ciasteczek
50g
masła1 szklanka
płatków jęczmiennych½ szklanki
brązowego cukru½ szklanki
mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki wiórek
kokosowychcynamon1
jajko100ml
mlekaNa patelni roztop
masło, dodaj
płatki jęczmienne i smaż, tak długo, aż
płatki uzyskają lekko złoty kolor. Pamiętaj, aby cały czas mieszać, aby
płatki się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodj
cukier i odstaw do całkowitego wystudzenia.Gdy
płatki będą już chłodne, przełóż je do dużej miski, dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe,
jajko, szczyptę
cynamonu i
mleko. Całość wyrabiaj, aż uzyskasz zwartą kulę ciasta.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj, tak aby miało ok 1cm grubości. Za pomocą szklanki wycinaj
ciasteczka i wykładaj je na blachę wyłożona papierem. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach :)Smacznego :)

