Wykonanie

Rozpoczynamy grudniowe świąteczne wpisy. Od dzisiaj, aż do świąt wszystko w klimacie Bożego Narodzenia, ale z nutką zdrowszych zamienników oczywiście :)Pierwszy raz te
ciasteczka piekłam w zeszłym roku na święta, pamiętam, że mojej córce bardzo smakowały. Tym razem odchudziłam je troszeczkę i wciąż są pyszne.W tym roku szukam m. in. ciekawych foremek, ale nie ukrywam, że czekam na promocje. Jeśli chodzi o akcesoria i różnego rodzaju dodatki, ozdoby świąteczne - czyli rzeczy, których tak na prawdę nie potrzebuję, ale fajnie będzie je
mieć :) - staram się wyszukiwać różnego rodzaju wyprzedaże i obniżki cen. Wiąże się to z zakupami na ostatni moment, ale oferta wszystkich sklepów jest tak bogata, że nawet jeśli pewna część produktów zostanie sprzedana to wciąż pozostaje wiele ciekawych rzeczy do 'zdobycia' w lepszej cenie:)SKŁADNIKI250
mąki razowej1
jajko100 g
masła120 g
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPRZEPIS
Masło powinno być schłodzone, ale zbyt twarde i pokrojone w kostkę.Do miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia i dodajemy
masło - zaczynamy wrabiać wszystko razem.Następnie dodajemy
jajko,
cynamon i
cukier.Wszystkie składniki razem zagniatamy rękami, aż wszystko dobrze się połączy. Można zrobić to na stolnicy - będzie wygodniej.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i foremkami wycinamy
ciasteczka.Pieczemy każdą blachę przez 8 minut w temperaturze 160 st. CPo upieczeniu przekładamy
ciastka na kratkę do ostygnięcia.