ßßß
150g rukoli2 średnie pomidory (lub pomidorki koktajlowe)olej z orzechów laskowychmięso wołowe ( najlepiej wybrać mięso z polędwicy, rostbefu lub antrykotu)olej kokosowy (lub masło klarowne)sól ( ja użyłam himajalskiej)pieprz czarnytymianek (może być suszony)STEK:Mięso wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Przypraw pieprzem i ulubionymi ziołami ( u mnie był to tymianek). Ważne, aby w momencie, gdy wrzucimy mięso na patelnię, miało ono temperaturę pokojową.Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana. Stek smażymy ok. 2 minut z jednej strony, następnie przewracamy, zmniejszając lekko temperaturę i smażymy kolejne dwie minuty.Następnie przewracamy mięso ponownie na pierwszą stronę i smażymy jeszcze minutę, gdy chcemy, aby nasz stek był średnio wypieczony lub 2 minuty, jeśli wolimy mięso bardziej wypieczone.Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na ok. 5 minut, aby odpoczął. Przed podaniem solimy.SAŁATKA:Rukolę umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidory także dokładnie umyj i pokrój w kostkę ( jeśli masz pomidorki koktajlowe, przetnij je po prostu na ćwiatki lub połówki), dodaj do rukoli i wymieszaj. Całość skrop olejem orzechowym i dokładnie wymieszaj.Sałątkę podawaj z mięsem.