Wykonanie
Szybki i łatwy sposób na posiłek potreningowy.przepis na jedną porcję

150g
rukoli2 średnie
pomidory (lub
pomidorki koktajlowe)
olej z
orzechów laskowychmięso wołowe ( najlepiej wybrać
mięso z
polędwicy,
rostbefu lub
antrykotu)
olej kokosowy (lub
masło klarowne)
sól ( ja użyłam himajalskiej)
pieprz czarnytymianek (może być suszony)
STEK:
Mięso wyjmij z lodówki co najmniej godzinę przed smażeniem. Przypraw
pieprzem i ulubionymi
ziołami ( u mnie był to
tymianek). Ważne, aby w momencie, gdy wrzucimy
mięso na patelnię, miało ono temperaturę pokojową.Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy. Patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana.
Stek smażymy ok. 2 minut z jednej strony, następnie przewracamy, zmniejszając lekko temperaturę i smażymy kolejne dwie minuty.Następnie przewracamy
mięso ponownie na pierwszą stronę i smażymy jeszcze minutę, gdy chcemy, aby nasz
stek był średnio wypieczony lub 2 minuty, jeśli wolimy
mięso bardziej wypieczone.Po usmażeniu
stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na ok. 5 minut, aby odpoczął. Przed podaniem solimy.
SAŁATKA:
Rukolę umyj, osusz i przełóż do miski.
Pomidory także dokładnie umyj i pokrój w kostkę ( jeśli masz
pomidorki koktajlowe, przetnij je po prostu na ćwiatki lub połówki), dodaj do
rukoli i wymieszaj. Całość
skrop olejem orzechowym i dokładnie wymieszaj.
Sałątkę podawaj z
mięsem.
