ßßß
SKŁADNIKI: (4 porcje)1 polędwiczka wieprzowa4 garście miksu sałat (np. rukola, roszponka, strzępiasta, liść dębu)duży pomidor lub 2 małe100 g sera pleśniowego typu Lazur2 dojrzałe gruszki (najlepsze konferencje)sól, pieprz, 4 łyżki oleju (użyłam masła klarowanego)dressing: 8 łyżek oleju rzepakowego, wymieszanego z roztartym ząbkiem czosnkuPRZYGOTOWANIE:Pomidora umyć i pokroić w półksiężyce, gruszkę umyć, obrać i również pokroić na takie same cząstki jak pomidora. Ser pokroić na plasterki.Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć ją solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczkę po 3-5 minut z każdej strony (ja smażyłam po 3 minuty by była lekko krwista, jeśli lubicie wysmażoną, smażcie ją po 5 minut z każdej strony).W tym czasie przygotować talerze. Na każdym z nich ułożyć po garści sałat. Na sałaty ułożyć po kilka części pomidora, gruszki oraz sera pleśniowego. Ja dodałam jeszcze kilka kuleczek mozzarelli, która zalegała w lodówce.Gdy mięso się usmaży należy je zdjąć z patelni na osobny talerz i pozostawić na klika chwil by odpoczęło. Po 2-3 minutach polędwiczkę pokroić na plastry i ułożyć na sałatce.Całość skropić dressingiem, polecam Wam też sos Cezara z tego przepisu . Smacznego!