Wykonanie
Lekka, ale zarazem sycąca
sałatka z
pomidorem,
gruszką i
serem, wykończona
mięsny akcentem pod postacią
polędwiczki wieprzowej. Świetna propozycja na lunch, czy nawet obiad. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (4 porcje)1 polędwiczka wieprzowa4 garście
miksu sałat (np.
rukola,
roszponka, strzępiasta, liść dębu)duży
pomidor lub 2 małe100 g
sera pleśniowego typu Lazur2 dojrzałe
gruszki (najlepsze konferencje)
sól,
pieprz, 4 łyżki
oleju (użyłam
masła klarowanego)dressing: 8 łyżek
oleju rzepakowego, wymieszanego z roztartym ząbkiem
czosnkuPRZYGOTOWANIE:
Pomidora umyć i pokroić w półksiężyce,
gruszkę umyć, obrać i również pokroić na takie same cząstki jak
pomidora.
Ser pokroić na plasterki.Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon i dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć ją
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzać
olej i smażyć polędwiczkę po 3-5 minut z każdej strony (ja smażyłam po 3 minuty by była lekko krwista, jeśli lubicie wysmażoną, smażcie ją po 5 minut z każdej strony).W tym czasie przygotować talerze. Na każdym z nich ułożyć po garści
sałat. Na
sałaty ułożyć po kilka części
pomidora,
gruszki oraz
sera pleśniowego. Ja dodałam jeszcze kilka kuleczek
mozzarelli, która zalegała w lodówce.Gdy
mięso się usmaży należy je zdjąć z patelni na osobny talerz i pozostawić na klika chwil by odpoczęło. Po 2-3 minutach polędwiczkę pokroić na plastry i ułożyć na
sałatce.Całość skropić dressingiem, polecam Wam też sos Cezara z tego przepisu . Smacznego!