ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pesto z roszponki i słonecznika

Jajka faszerowane pesto z roszponki i słonecznika

nazwa

Wykonanie

Do Wielkanocy co prawda jeszcze trochę czasu, ale już zaczynamy z faszerowanymi jajkami.
Liczba porcji: 2
Pesto:
½ szklanki słonecznika
½ opakowania roszponki
Pęczek pietruszki
50g parmezanu
4 żółtka
Ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
4 jajka z hodowli ekologicznej Przygotowanie:
JAJKA: Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu, przekrój na połówki, wyjmij żółtko
PESTO: Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Ważne, aby podgrzewać na wolnym ogniu i ciągle mieszać, aby się nie spaliły. Następnie przełóż je do blendera, dodaj umytą i osuszoną roszponkę i natkę pietruszki. Parmezan zetrzyj na tarce, przełóż do blendera. Czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do blendera. Cytrynę umyj, przekrój na połowę i wyciśnij sok, dodaj go do reszty składników. Dodaj żółtka jaj. Całość blenduj , tak aby składniki były gładkie.
WYKOŃCZENIE: Połówki jajek faszeruj pesto. Ułóż je na rukoli.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/03/jajka-faszerowane-pesto-z-roszponki-i.html