ßßß Cookit - przepis na Szybka sałatka pieczarkowo-ryżowa

Szybka sałatka pieczarkowo-ryżowa

nazwa

Wykonanie

Jak powrót na uczelnie to i powrót do lunch boxów. No cóż trzeba coś jeść, a sałatki to najlepszy i najszybszy pomysł na uczelniany obiad (II.śniadanie?).
250g pieczarek
woreczek ryżu brązowego
2łyżki majonezu
czosnek ( opcjolanie, można bez)
koperek świeży
sól
pieprz
Ryż gotujemy według instrukcji na oakowania. Przeważnie trzeba przeznaczyć na to ok. 30 minut, ponieważ ryż brązowy gotuje się dość długo. W tym czasie ścieramy pieczarki na tarce o grubych oczkach ( a jak ktoś ma malakser to po prostu wrzuca do pojemnika, naciska guziczek i gotowe;P) Następnie dusimy pieczarki ok. 20 minut w niewielkiej ilości wody.
Po ugotowaniu obu składników, zostawiamy je na ok. godzinę do wystygnięcia.
Następnie odsączone pieczarki mieszamy z ryżem, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojony koperek. Dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy do połaczenia składników.
Przekładamy do pojemniczka i biegniemy na uczelnię;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/04/szybka-saatka-pieczarkowo-ryzowa.html