Wykonanie
Dziś postanowiłam przedstawić
sałatkę, czy raczej pastę do kanapek, którą "wyniosłam" z domu. Moja mama przygotowywała ją na święta i inne uroczystości. Dobrze to pamiętam, ponieważ często biegałam po okolicznych warzywniakach w poszukiwaniu
pieczarek i cienkiego
szczypiorku. Oto przepis na banalnie prostą, szybką, smaczną i efektowną pastę
pieczarkową ze
szczypiorkiem . Gorąco ją Wam polecam, ponieważ idealnie komponuje się z wszelkimi
wędlinami i z pewnością zasmakuje każdemu na imprezie ;)Przepis na pastę
pieczarkową ze
szczypiorkiem przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Emilią, Mirabelką, Mopsikiem i
Malwiną dla uczczenia przypadającego dziś Dnia
Pieczarki.
Składniki :500g
pieczarekpęczek szyczypiorku2-3 łyżki
majonezusól,
pieprzPrzygotowanie :
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.W średniej wielkości garnku zagotować posoloną
wodę, do gotującej się
wody wrzucić starte
pieczarki i gotować przez kilka minut (4-5), po czym przelać na sito i odcedzić. Zostawić na sicie do czasu aż ostygną, następnie przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony
szczypiorek,
majonez, doprawić do smaku
solą i dużą ilością
pieprzu.Odstawić na jakiś czas do lodówki, w tym czasie smaki się połączą. Podawać do
wędlin.
Smacznego !