Wykonanie
Pyszna
sałatka, idealna na lunch. Dobrze się również sprawdza na imprezach, pomimo
czosnku :) Niestety, nie jest atrakcyjna wizualnie, ale smakiem przebija inne sałatki. Spróbuj, warto! Przepis dostałam od cioci Kasi i jej dedykuję ten wpis :) U mnie ta
sałatka jest
hitem na imprezach.

Składniki:1,5 paczki
ryżu, (ja używam jaśminowego)500 g
pieczarekmasło do smażenia1 pęczek
koperku3 - 4 ząbki
czosnkumajonezsól,
pieprzSposób przygotowania:Ugotuj
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (Ja mam specjalną maszynę do
ryżu, dzięki której ziarenka
ryżu się nie kleją).
Pieczarki umyj, pokrój w kosteczkę i przesmaż na
maśle, nie dodawaj
soli, bo puszczą dużo
wody!
Koperek posiekaj. Do miski wsyp ugotowany, ostudzony
ryż, dodaj
pieczarki już ostudzone,
koperek, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
majonez i
przyprawy. Gotowe! Dobrze jeśli przygotujesz
sałatkę wcześniej i zostawisz w lodówce, wtedy lepiej się 'przegryzie' smak. Smacznego!