Wykonanie
Pogoda nie rozpieszcza, za oknem szaro i ponuro. Próbując walczyć z zimowym smutkiem, postanowiłam upiec muffiny ;)Przepis zaczerpnęłam z książki ,,Przepisy prosto z
serca" Nigelli Lawson, którą dostałam pod choinkę;) Znalazłam tam przepis na Weneckie ciasto
marchewkowe, które zainspirowało mnie do muffinek.Składniki:250g
mąki pełnoziarnistej250g
migdałów2 duże
marchewki120g
cukru trzcinowegocukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia200g
margaryny ( można zastąpić
olejem)3
jajka250g
ricotty
Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania składników. Obieramy
marchewki, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Rozpuszczamy
margarynę oraz mielimy
migdały na drobny puch.

Następnie ucieramy
cukier z rozpuszczoną
margaryną, do momentu aż mieszanina będzie kremowa i dobrze napowietrzona. Po czym dodajemy
cukier waniliowy i
jajka. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych
migdałów,
mąki z
proszkiem do pieczenia oraz startej
marchewki. Łączymy wszystkie składniki. Po czym dodajemy
ricottę i znów mieszamy dokładnie, aby wszystko ładnie się połączyło.Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni. Przygotowujemy formę na muffinki, smarując ją rozpuszczoną
margaryną. I na koniec wykładamy masę do formy, tak aby wypełniały 3/4 wysokości.Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyciągamy, wyciągamy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego ;)
