Wykonanie
Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, które lubi chyba każdy. Przepis na to ciasto jest zdecydowanie moim ulubionym. Świetnie się rozwałkowuje i gotuje,a przy tym jest cieniutkie i miękkie. Tradycyjny farsz
mięsny wzbogaciłam dodatkiem
orzechów i odrobiny
cynamonu, dzięki
czemu zyskały nowy smak.

Składniki:(na około 40szt)Ciasto:300g
maki pszennej tortowej
żółtko jajka160ml gorącej
wody50g miękkiego
masłaszczypta
soliFarsz:500g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2 białe
cebuleząbek
czosnkuoliwa do smażenia
sól,
czarny pieprz,
zioła prowansalskie,
słodka papryka,
cynamonszklanka
orzechów włoskichpól szklanki
bulionuOkrasa:2 łyżki
oliwy z oliwek2 duże białe
cebuleSposób przygotowania:Farsz: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco
oliwy z oliwek.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy
mięso mielone i doprawiamy do smaku
solą, świeżo mielonym czarnym pierzem,
ziołami prowansalskimi,
słodką papryka oraz odrobiną
cynamonu. Kiedy
mięso się zetnie zdjęć z ognia i przestudzić. Zmielić lub zblendować na gładko razem z posiekanymi
orzechami włoskimi. Dolać około ½ szklanki
bulionu (sprawi że farsz będzie bardziej soczysty) i dokładnie wymieszać.Ciasto: Z
mąki,
żółtka,
masła,
wody i szczypty
soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić.Zawsze zdecydowanie lepiej gotują się pierogi mrożone dlatego polecam przemrozić je przed gotowaniem, jednak nie jest to konieczne. Pierogi układać pojedynczą warstwą na oprószonej
mąką talerzu i wstawić do zamrażalki na minimum 30 minut.Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.Okrasa: Na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną
cebulkę.Pierogi podawać polane tłuszczem z
cebulką.