ßßß Cookit - przepis na Kopytka z jagodami

Kopytka z jagodami

nazwa

Wykonanie

Idealny obiad na lato – jagody, mięciutkie kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie tylko dzieci!
Składniki
Kopytka :
1 kg obranych surowych ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczana
2 szklanki mąki pszennej
sól
jajko
Frużelina:
szklanka jagód
szklanka wody
cukier do smaku
2 łyżki budyniu waniliowego
śmietanka kremówka
Sposób przygotowania
Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, jedna wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko oraz dodajemy wyciągniętą wcześniej ¼ ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałki, lekko spłaszczamy dłonią i kroimy kluseczki. Gotujemy we wrzątku z solą kilka minut od wypłynięcia (najlepiej sprawdzać).
Frużelina: jagody zalewamy połową wody a w drugiej połowie rozrabiamy budyń waniliowy. Jagody dosładzamy do smaku, gdy zaczną się gotować dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszamy aż mączka ziemniaczana się zetnie.
Kluski wykładamy na talerze. Polewamy słodka śmietanką i frużeliną.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/07/kopytka-z-jagodami.html