Wykonanie

Polecam przepis na domowe pierniczki świąteczne, kruche, pyszne w smaku, z
mąki orzechowej, z dużą ilością aromatycznych przypraw ....Idealne na święta, przyjęcie, imprezę sylwestrową. Podstawą wypieku są dobre
przyprawy i dodatki -
orzechy,
migdały,
cynamon,
imbir,
goździki. Można oczywiście dodać do pierniczk ów gotow ą
przyprawę do piernika, ja wolę ją zrobić sama w domu, mieszam po prostu składniki , kt óre lubi ę i w takiej proporcji, jak mi to odpowiada. Najwięcej
daję cynamonu, bo lubię jego intensywny aromat i słodkawo-pikantny smak, do tego odrobinę
imbiru i
goździk ów. Sama przygotowuj ę
mąkę orzechową ze zmielonych
orzech ów w łoskich i
migdał ów. Moje wypieki świąteczne nie mogłyby się obyć bez pierniczk ów. Od wypieku tych świątecznych specjał ów zacz ęła się moja przygoda z pieczeniem ....Miałam jakieś dwanaście lat i postanowiłam, że upiekę samodzielnie pierniczki na święta. Przepis znalazłam w jednym z miesięcznik ów dla kobiet, którego czytelniczk ą była moja Mama. Pamiętam z jakim zapałem podeszłam do dzieła, jak skrupulatnie odważałam składniki i dokładnie stosowałam się do wskaz ówek wykonania. Zgodnie z przepisem, pierniczki nale żało upiec wcześniej, aby zdążyły poleżeć i skruszeć na święta. Tymczasem wyszły tak twarde, że nie nadawały się do zjedzenia ani zaraz po upieczeniu, ani przed świętami, ani w trakcie świąt, ani po świętach. Zamiast skruszeć, stawały się coraz bardziej twarde. Od tamtej
pory minęło parę lat. Tamto doświadczenie z dzieciństwa nauczyło mnie, że nie wystarczą same chęci i zapał. Aby odnieść sukces w jakiejkolwiek dziedzinie życia (nie tylko w pieczeniu świątecznych pierniczk ów), potrzeba
wiedzy oraz umiej ętności, doświadczenia, cierpliwości, a to wymaga czasu. Sam przepis na życie nie wystarczy. Przypomniała mi się ta opowieść wigilijna z dzieciństwa, kiedy wieczorem szłam pięknym, świątecznie oświetlonym, Nowym Światem w Warszawie ....Wracając do pierniczk ów: przygotowanie ciasta zaczynam od wymieszania sk ładnik ów m ąki orzechowej czyli zmielonych wcześniej
orzech ów w łoskich i
migdał ów oraz m ąki pszennej. W osobnym naczyniu ucieram mikserem
masło z
miodem i
cukrem trzcinowym na kremową masę. Miksuję dalej, dodając stopniowo po jednym
jajku. Następnie zmniejszam obroty miksera i stopniowo dosypuj
mąkę orzechową. Na końcu ciasto wyrabiam w rękach, formuję z niego kulę, zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lod ówki. Po sch łodzeniu ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm. Moja rada: podł ó ż papier do pieczenia, możesz też podsypać trochę
mąką, by ciasto podczas rozwałkowywania nie przykleiło się. Pierniczki wykrawam foremkami, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę na złoty kolor.Ładnie też wyglądają polukrowane pierniczki - tu przeczytasz m ój przepis, jak
zrobi ć
lukier w pięciu smakach. Gotowe pierniczki przekładam na duży p ó łmisek świątecznie udekorowany
suszonymi daktylami i gwiazdkami
anyżu. Pierniczki pachną w całym domu, ekspres do
kawy aromatycznie paruje, ja robię pospiesznie ostatnie zdjęcie do bloga, ktoś z rodziny wpada do kuchni i dopytuje, kiedy będzie już można jeść .... Coś mi się wydaje, że pierniczki nie doczekają świąt ....Składniki:szklanka
cukru trzcinowego + 3/4 szklanki
miodu leśnego50 g
masła, 2 całe
jajka, 1/4 łyżeczki
sody szczypta
soliMąka orzechowa:2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki zmielonych
orzech ów w łoskich3/4 szklanki zmielonych
płatk ów
migda łowych
Przyprawa do piernika:1 łyżka
cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego
imbiru, 1/2 łyżeczki zmielonych
goździk ówDo dekoracji:
suszone daktyle i gwiazdki
anyżuPrzygotowanie:Wymieszaj składniki
mąki orzechowej czyli
mąkę pszenną, zmielone wcześniej
orzechy włoskie i
migdały. Dodaj składniki
przyprawy do piernika (
cynamon,
goździki,
imbir) oraz szczyptę
sody i szczyptę
soli.W dużej misie zmiksuj
masło z
miodem i
cukrem trzcinowym na kremową masę. Miksuj dalej, dodając stopniowo po jednym
jajku. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dosypuj
mąkę orzechową. Ciasto wyr ób r
ękami, uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wł ó ż na 30 minut do lod ówki.Pieczenie: po sch łodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Pierniczki wykrawaj foremkami i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 ° C na z łoty kolor. Po przestudzeniu polukruj (przeczytaj przepis, jak zrobić
lukier w 5 smakach). P odawaj na p ó łmisku świątecznie udekorowanym, np.
orzechami włoskimi,
migdałami,
suszonymi daktylami, gwiazdkami
anyżu, .... itp.