ßßß Cookit - przepis na Pierniczki orzechowe

Pierniczki orzechowe

nazwa

Wykonanie

Polecam przepis na domowe pierniczki świąteczne, kruche, pyszne w smaku, z mąki orzechowej, z dużą ilością aromatycznych przypraw ....
Idealne na święta, przyjęcie, imprezę sylwestrową. Podstawą wypieku są dobre przyprawy i dodatki - orzechy, migdały, cynamon, imbir, goździki. Można oczywiście dodać do pierniczk ów gotow ą przyprawę do piernika, ja wolę ją zrobić sama w domu, mieszam po prostu składniki , kt óre lubi ę i w takiej proporcji, jak mi to odpowiada. Najwięcej daję cynamonu, bo lubię jego intensywny aromat i słodkawo-pikantny smak, do tego odrobinę imbiru i goździk ów. Sama przygotowuj ę mąkę orzechową ze zmielonych orzech ów w łoskich i migdał ów. Moje wypieki świąteczne nie mogłyby się obyć bez pierniczk ów. Od wypieku tych świątecznych specjał ów zacz ęła się moja przygoda z pieczeniem ....
Miałam jakieś dwanaście lat i postanowiłam, że upiekę samodzielnie pierniczki na święta. Przepis znalazłam w jednym z miesięcznik ów dla kobiet, którego czytelniczk ą była moja Mama. Pamiętam z jakim zapałem podeszłam do dzieła, jak skrupulatnie odważałam składniki i dokładnie stosowałam się do wskaz ówek wykonania. Zgodnie z przepisem, pierniczki nale żało upiec wcześniej, aby zdążyły poleżeć i skruszeć na święta. Tymczasem wyszły tak twarde, że nie nadawały się do zjedzenia ani zaraz po upieczeniu, ani przed świętami, ani w trakcie świąt, ani po świętach. Zamiast skruszeć, stawały się coraz bardziej twarde. Od tamtej pory minęło parę lat. Tamto doświadczenie z dzieciństwa nauczyło mnie, że nie wystarczą same chęci i zapał. Aby odnieść sukces w jakiejkolwiek dziedzinie życia (nie tylko w pieczeniu świątecznych pierniczk ów), potrzeba wiedzy oraz umiej ętności, doświadczenia, cierpliwości, a to wymaga czasu. Sam przepis na życie nie wystarczy. Przypomniała mi się ta opowieść wigilijna z dzieciństwa, kiedy wieczorem szłam pięknym, świątecznie oświetlonym, Nowym Światem w Warszawie ....
Wracając do pierniczk ów: przygotowanie ciasta zaczynam od wymieszania sk ładnik ów m ąki orzechowej czyli zmielonych wcześniej orzech ów w łoskich i migdał ów oraz m ąki pszennej. W osobnym naczyniu ucieram mikserem masło z miodem i cukrem trzcinowym na kremową masę. Miksuję dalej, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie zmniejszam obroty miksera i stopniowo dosypuj mąkę orzechową. Na końcu ciasto wyrabiam w rękach, formuję z niego kulę, zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lod ówki. Po sch łodzeniu ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm. Moja rada: podł ó ż papier do pieczenia, możesz też podsypać trochę mąką, by ciasto podczas rozwałkowywania nie przykleiło się. Pierniczki wykrawam foremkami, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę na złoty kolor.
Ładnie też wyglądają polukrowane pierniczki - tu przeczytasz m ój przepis, jak zrobi ć lukier w pięciu smakach. Gotowe pierniczki przekładam na duży p ó łmisek świątecznie udekorowany suszonymi daktylami i gwiazdkami anyżu. Pierniczki pachną w całym domu, ekspres do kawy aromatycznie paruje, ja robię pospiesznie ostatnie zdjęcie do bloga, ktoś z rodziny wpada do kuchni i dopytuje, kiedy będzie już można jeść .... Coś mi się wydaje, że pierniczki nie doczekają świąt ....
Składniki:
szklanka cukru trzcinowego + 3/4 szklanki miodu leśnego
50 g masła, 2 całe jajka, 1/4 łyżeczki sody szczypta soli
Mąka orzechowa:
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki zmielonych orzech ów w łoskich
3/4 szklanki zmielonych płatk ów migda łowych
Przyprawa do piernika:
1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/2 łyżeczki zmielonych goździk ów
Do dekoracji: suszone daktyle i gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki mąki orzechowej czyli mąkę pszenną, zmielone wcześniej orzechy włoskie i migdały. Dodaj składniki przyprawy do piernika (cynamon, goździki, imbir) oraz szczyptę sody i szczyptę soli.
W dużej misie zmiksuj masło z miodem i cukrem trzcinowym na kremową masę. Miksuj dalej, dodając stopniowo po jednym jajku. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dosypuj mąkę orzechową. Ciasto wyr ób r ękami, uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wł ó ż na 30 minut do lod ówki.
Pieczenie: po sch łodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Pierniczki wykrawaj foremkami i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 ° C na z łoty kolor. Po przestudzeniu polukruj (przeczytaj przepis, jak zrobić lukier w 5 smakach). P odawaj na p ó łmisku świątecznie udekorowanym, np. orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi daktylami, gwiazdkami anyżu, .... itp.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/12/pierniczki-orzechowe.html