Wykonanie

Kiedy raz spr óbujesz domowego burgera, nie b ędziesz zamawiać jedzenia w fast foodach .... Lekki i pyszny w smaku, idealny na weekend, drugie śniadanie do szkoły, imprezę dla dzieci, na wycieczkę za miasto .... Przepis na burgera jest prostszy, niż myślisz. Jestem już dziś po pierwszej
kawie, a więc składniki na st ó ł i do roboty! Z
oliwy,
soku z cytryny,
soli i
oregano robię marynatę do
łososia, przykrywam folią i odstawiam na p ó ł godziny.
Łosoś się marynuje, a ja tymczasem nastawię sobie ekspres na drugą
kawę ....Po
kawie brytfankę z
łososiem wstawiam do gorącego piekarnika. Upieczoną
rybę rozgniatam widelcem. Nie używam blendera, wolę, kiedy masa nie jest idealnie gładka i wyczuwalne są kawałki
łososia. Następnie dzielę na 4 porcje i formuję w rękach kotlety o grubości ok. 2-2,5 cm. Na patelni podsmażam
cebulę pokrojoną w cienkie pi
órka, delikatnie wk ładam kotlety na gorącą patelnię i smażę z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Poł ówki bu łek lekko podpiekam, żeby były chrupiące, smaruję sosem, kładę po liściu
sałaty, na to usmażony kotlet i
cebulkę. Gotowe! Całkiem spokojnie wypiję teraz trzecią
kawę (sorry, taką dziś mamy pogodę na
kawę!) i pooglądam w komputerze zdjęcia z ostatniego weekendu w g órach. Wkrótce te pi ękne, złocisto-brązowe stoki pokryją się śniegiem .... Odliczanie do sezonu narciarskiego czas zacząć ....Składniki na 4 burgery:4
bułki pszenne500g filetu z
łososia (bez sk óry)Dodatkowo: liście
sałatyNa
sos majonezowy: 2 łyżki
majonezu, 1 łyżeczka
musztardy, s ól,
pieprz - do smakuPrzygotuj ryb ę Upieczonego
łososia dobrze rozgnieć widelcem, masa nie musi być idealnie gładka. Całość podziel na 4 porcje. Z każdej porcji uformuj w rękach kotlet o grubości ok. 2-2,5 cm.
Czerwoną cebulę opłucz, obierz z zewnętrznych warstw,
pokr ój na piórka (cienkie plasterki). Na patelni podgrzej
oliw ę lub
olej do smażenia, dodaj pi
órka cebuli, podsma ż. Delikatnie dodaj kotlety i smaż z każdej strony, aż zbrązowieją. Burger: b
ułki przekr ój na pó ł, lekko podpiecz. Wymieszaj składniki sosu.
Spody bułek posmaruj sosem, przykryj liśćmi
sałaty, poł ó ż usmażony kotlet i
cebulę. Przykryj wierzchem
bułki. Moja rada: do burgera z
łososia zrób
sałatkę z
mango i
czerwonej cebuli i szybki obiad gotowy! (zobacz mój przepis na
sałatkę z
mango)