ßßß Cookit - przepis na Burger z łososia

Burger z łososia

nazwa

Wykonanie

Kiedy raz spr óbujesz domowego burgera, nie b ędziesz zamawiać jedzenia w fast foodach .... Lekki i pyszny w smaku, idealny na weekend, drugie śniadanie do szkoły, imprezę dla dzieci, na wycieczkę za miasto .... Przepis na burgera jest prostszy, niż myślisz. Jestem już dziś po pierwszej kawie, a więc składniki na st ó ł i do roboty! Z oliwy, soku z cytryny, soli i oregano robię marynatę do łososia, przykrywam folią i odstawiam na p ó ł godziny. Łosoś się marynuje, a ja tymczasem nastawię sobie ekspres na drugą kawę ....
Po kawie brytfankę z łososiem wstawiam do gorącego piekarnika. Upieczoną rybę rozgniatam widelcem. Nie używam blendera, wolę, kiedy masa nie jest idealnie gładka i wyczuwalne są kawałki łososia. Następnie dzielę na 4 porcje i formuję w rękach kotlety o grubości ok. 2-2,5 cm. Na patelni podsmażam cebulę pokrojoną w cienkie pi órka, delikatnie wk ładam kotlety na gorącą patelnię i smażę z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Poł ówki bu łek lekko podpiekam, żeby były chrupiące, smaruję sosem, kładę po liściu sałaty, na to usmażony kotlet i cebulkę. Gotowe! Całkiem spokojnie wypiję teraz trzecią kawę (sorry, taką dziś mamy pogodę na kawę!) i pooglądam w komputerze zdjęcia z ostatniego weekendu w g órach. Wkrótce te pi ękne, złocisto-brązowe stoki pokryją się śniegiem .... Odliczanie do sezonu narciarskiego czas zacząć ....
Składniki na 4 burgery:
4 bułki pszenne
500g filetu z łososia (bez sk óry)
Dodatkowo: liście sałaty
Na sos majonezowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, s ól, pieprz - do smaku
Przygotuj ryb ę Upieczonego łososia dobrze rozgnieć widelcem, masa nie musi być idealnie gładka. Całość podziel na 4 porcje. Z każdej porcji uformuj w rękach kotlet o grubości ok. 2-2,5 cm. Czerwoną cebulę opłucz, obierz z zewnętrznych warstw, pokr ój na piórka (cienkie plasterki). Na patelni podgrzej oliw ę lub olej do smażenia, dodaj pi órka cebuli, podsma ż. Delikatnie dodaj kotlety i smaż z każdej strony, aż zbrązowieją. Burger: b ułki przekr ój na pó ł, lekko podpiecz. Wymieszaj składniki sosu. Spody bułek posmaruj sosem, przykryj liśćmi sałaty, poł ó ż usmażony kotlet i cebulę. Przykryj wierzchem bułki. Moja rada: do burgera z łososia zrób sałatkę z mango i czerwonej cebuli i szybki obiad gotowy! (zobacz mój przepis na sałatkę z mango)
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/11/burger-z-ososia.html