Wykonanie
Przedstawiam moj ą ulubion ą zup ę krem z pieczonej
papryki. Polubicie j ą, bo jest prosta i wykwintna jednocze ś nie .
Przyprawy i d odatki to, jak wiadomo, kwestia smaku i przyzwyczajeń. U mnie występuje z
makaronem,
oliw ą z
oliwek, na bazie
bulionu z warzyw. Przygotowanie zupy zaczynam od upieczenia
papryki, bo p ieczenie wydobywa z niej pikantno-s ł odki smak. Dodaj ę
bulion warzywny, miksuj ę i smacz na, lekka zupa paprykowa gotowa! Pozostaje mi tylko dogotowa ć
makaron . Podam ją gorącą, udekor owaną ma ł ymi papryczkami i listkami
melisy ora z kokardkami farfalle ....Składniki na 4 osoby:po 2
papryki ż ó łte,
pomarańczowe i czerwone300 g
makaronu farfalle3-4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli morskiejsproszkowana
słodka paprykaświeże
zioła, np. listki
melisydo dekoracji kilka małych papryczekNa
bulion:zobacz tutajPrzygotowanie:Ugotuj
bulion wed ł ug tego przepisu .Przygotuj
paprykę: umyj pod bieżącą
wodą,
ostrym nożem przekr ój na pó ł, usuń pestki. Poł ówki
papryki prze ł ó ż na blaszkę,
skrop oliwą, posyp szczyptą
soli. Identycznie przygotuj mini-papryczki (będą potrzebne do dekoracji talerzy). Zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut. Małe papryczki wyjmij z pieca po ok. 10-15 minutach. Równocześnie ugotuj
makaron.Po upieczeniu
paprykę odstaw do wystudzenia.
Pomarańczową i ż ó łtą
pokr ój na mniejsze
kawa łki, przeł ó ż do blendera, dolej
bulionu i całość zmiksuj. Dopraw
słodką papryką,
solą i
pieprzem do smaku. Krem przelej do garnka, podgrzej.
Powt órz czynno ści dla
czerwonej papryki. Rozlej na talerze krem z ż ó łtej
papryki i ozd ób kleksem z
czerwonej papryki. Dodaj
makaron, udekoruj ma łymi papryczkami i listkami świeżej
melisy.
