Wykonanie

Krem z pieczon ej dyni to przepis na pyszną zupę
dyniową na bazie
bulionu warzywnego . A romatyczna i rozgrzewaj ą ca, idealna w sezonie jesiennym, na obiad albo gor ą c ą przystawk ę . D odatki do zupy to kwestia smaku, ja j ą najbardziej lubi ę sam ą, tylko z odrobin ą
jogurtu i ś wie ż ymi listkami, podan ą z kromeczkami pumpernikla. Obieranie dyni i krojenie nie należy do najłatwiejszych czynności - będzie potrzebny dobry, ostry n ó ż kuchenny i trochę cierpliwości.Przygotowanie zupy zaczynam od upieczenia pokrojonej w kostkę dyni na blaszce. Dodatkowo skrapiam
dynię syropem klonowym lub z
cukru trzcinowego. Pieczenie wydobywa z dyni pikantno-słodki smak. Dodaję
bulion warzywny, miksuję i pyszna, lekka zupa krem z dyni gotowa! Miałam dziś mn óstwo spraw na mie ście i zupę z dyni przygotowałam wcześniej. Czeka już ugotowana w garnku na piecu, jak przyjdą moi domownicy, szybko ją podgrzeję. Jeszcze tylko przepis na zupę wrzucę na bloga i podaję do stołu .... Smacznego!Składniki dla 4 osób:1 mała
dynia lub kawałek dużej(waga ok. 2 kg przed obraniem)3-4 łyżki
oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki
soli,
syrop klonowy do smakuNa
bulion:
włoszczyznaDodatkowo:
jogurt naturalny, listki
melisy, kromeczki pumperniklaUgotuj
bulion: wed ł ug tego przepisu . Przygotuj
dynię: umyj pod bieżącą
wodą,
ostrym nożem przekr ój na pó ł,
pokr ój na grube plastry. Odetnij skór ę, usuń miąższ wraz z pestkami i
pokr ój w kostk ę.
Dynię pokrojoną w kostkę przeł ó ż na blaszkę, następnie
skrop syropem klonowym i
oliwą, posyp szczyptą
soli. Zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut (czas pieczenia zależy od gatunku dyni). Krem: po upieczeniu
dynię odstaw do wystudzenia, następnie przeł ó ż do misy, dolej
bulion i całość zmiksuj. W razie potrzeby dopraw
solą do smaku. Zupę przelej do garnka i kr ótko zagotuj. Podawaj gor ącą, z posiekanymi listkami
oregano, z kleksem
jogurtu naturalnego i pumperniklem.