Wykonanie
To lekki i pyszny przepis na
warzywa z wody -
kalafiora,
brokuła i
marchewkę, podane z
ryżem jaśminowym. Dietetyczna
sałatka z
ryżem i warzywami jest idealna jako samodzielne danie lub przystawka do obiadu. Możesz ją wymieszać z
oliwą z oliwek, udekorować listkami świeżej
bazylii i posypać tartym
parmezanem ....Sk ładniki na 4 osoby :1/2 broku ła1/2
kalafiora100g ry żu jaśminowego2 średnie
marchewki1-2 dojrzałe
pomidory malinowe2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżka
soli morskiej drobnoziarnistejmiseczka startego
parmezanuświeże
zioła do dekoracjiPrzygotowanie:Przygotuj warzywa: pó ł gł ówki broku ła, p ó ł gł ówki
kalafiora i dwie
marchewki umyj pod bie żącą
wodą, osusz ręcznikiem.
Brokuła i
kalafiora rozdziel delikatnie na cząstki, starając się zachować ładne r ó życzki.
Marchewki obierz,
pokr ój na talarki.
Pomidory, sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę W g łębokim garnku z wkładką do gotowania na parze zagotuj
wodę z
solą. Wrzucaj kolejno
marchewkę,
kalafiora, a na 3-4 minuty przed końcem r ó życzki
brokuła. Łączny czas gotowania nie powinien przekroczyć 13-15 minut. Warzywa powinny nie powinny się rozgotować, mają być al dente.Ugotuj ry ż : nastaw
wodę w niedużym garnku,
wodę doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Jeśli lubisz
ryż na sypko, w wersji "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu.Ugotowany
ryż przesyp do garnka z ugotowanymi warzywami, dodaj
suszone oregano, pokrojone
pomidory, szczyptę
soli i 2 łyżki
oliwy z oliwek. Całość dobrze wymieszaj i duś na małym ogniu kolejne 2-3 minuty. Udekoruj listkami świeżej
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan.