Wykonanie
Bakłażany faszerowany to danie warzywno-
ryżowe niczym gołąbki z
bakłażana. Idealne na k ażdą okazję. Mogą być samodzielnym daniem głównym lub przystawką do obiadu. Lubię ten przepis, bo zawsze si ę udaje i wszystkim smakuje . Teraz jest w ł a ś nie sezon na bak ł a ż ana! Nie mo ż esz tego przegapi ć ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia:
Bakłażan faszerowanySk ładniki na 4 osoby :2 średnie
bakłażany2 dojrza łe
pomidory malinowe100g ry żu jaśminowego3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżka
soli morskiej drobnoziarnistejmiseczka startego
parmezanuświeże
zioła do dekoracjiPrzygotowanie:Bak łażany: umyj pod bieżącą
wodą, przekr ój wzd łu ż na p ó ł. Następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka
bakłażan ów, zostawiaj ąc ścianki ł ódeczki o grubo ści 4-5 mm. Wydrążone ł ódeczki posyp obficie sol ą morską drobnoziarnistą i odstaw w
solnej marynacie. Po 30-40 minutach starannie opłucz
bakłażany, wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym.Przygotuj farsz: pozosta ły miąższ z
bakłażana pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością
wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grubą kostkę. Przeł ó ż do rondla z duszonym
bakłażanem, dodaj
suszone oregano, szczyptę
soli i 2-3 łyżki
oliwy z oliwek, całość wymieszaj.Ugotuj ry ż : nastaw
wodę w niedużym garnku,
wodę doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Ugotowany
ryż przesyp do rondla z farszem, dobrze wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Ł ódeczki nape łnij farszem warzywno-
ryżowym i przeł ó ż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do gorącego piekarnika na 30-35 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Podawaj gorące prosto z pieca na st ó ł. Udekoruj listkami świeżej
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan.