ßßß Cookit - przepis na Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

nazwa

Wykonanie

Bakłażany faszerowany to danie warzywno-ryżowe niczym gołąbki z bakłażana. Idealne na k ażdą okazję. Mogą być samodzielnym daniem głównym lub przystawką do obiadu. Lubię ten przepis, bo zawsze si ę udaje i wszystkim smakuje . Teraz jest w ł a ś nie sezon na bak ł a ż ana! Nie mo ż esz tego przegapi ć ....
.... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Przepis dnia: Bakłażan faszerowany
Sk ładniki na 4 osoby :
2 średnie bakłażany
2 dojrza łe pomidory malinowe
100g ry żu jaśminowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka soli morskiej drobnoziarnistej
miseczka startego parmezanu
świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Bak łażany: umyj pod bieżącą wodą, przekr ój wzd łu ż na p ó ł. Następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka bakłażan ów, zostawiaj ąc ścianki ł ódeczki o grubo ści 4-5 mm. Wydrążone ł ódeczki posyp obficie sol ą morską drobnoziarnistą i odstaw w solnej marynacie. Po 30-40 minutach starannie opłucz bakłażany, wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym.
Przygotuj farsz: pozosta ły miąższ z bakłażana pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze sk órki, nast ępnie pokr ój na do ść grubą kostkę. Przeł ó ż do rondla z duszonym bakłażanem, dodaj suszone oregano, szczyptę soli i 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość wymieszaj.
Ugotuj ry ż : nastaw wodę w niedużym garnku, wodę doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Ugotowany ryż przesyp do rondla z farszem, dobrze wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Ł ódeczki nape łnij farszem warzywno-ryżowym i przeł ó ż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do gorącego piekarnika na 30-35 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Podawaj gorące prosto z pieca na st ó ł. Udekoruj listkami świeżej bazylii. Osobno w miseczce podaj starty parmezan.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/08/bakazan-faszerowany.html