Wykonanie
Zacz ął si ę najpi ę kniejszy
miesi ą c w roku, maj! Szkoda czasu na d ł ugie stanie w kuchni, kiedy za oknem s ł o ń ce! Spróbuj mojej sa ł
atki, przepis jest szybki i prosty. Sa ł atk ę z
ryżem i bak ł a ż anem wymieszaj z odrobin ą
oliwy z oliwek, udekoruj listkami ś wie ż ej
bazylii, posyp tartym
parmezanem. Nabierze wtedy bardziej w ł oskiego charakteru ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ładniki na 4 osoby :2 średnie
bakłażany (najlepiej gatunek zciemnogranatow ą sk órk ą)2 dojrza łe
pomidory malinowe lub gałązkowe300g ry żu jaśminowegołyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżka
soli morskiejmiseczka startego
parmezanuświeże
zioła do dekoracjiPrzygotowanie:Bak łażany umyj pod bieżącą
wodą, osusz ręcznikiem.
Pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością
wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grubą kostkę. Przeł ó ż do rondla z duszonym
bakłażanem, dodaj
suszone oregano, szczyptę
soli i 2-3 łyżki
oliwy z oliwek, całość wymieszaj.Ugotuj ry ż : nastaw
wodę w niedużym garnku,
wodę doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Ugotowany
ryż przesyp do rondla z warzywami i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Przed podaniem udekor uj listkami świeżej
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan.