ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ryżem jaśminowym i bakłażanem

Sałatka z ryżem jaśminowym i bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Zacz ął si ę najpi ę kniejszy miesi ą c w roku, maj! Szkoda czasu na d ł ugie stanie w kuchni, kiedy za oknem s ł o ń ce! Spróbuj mojej sa ł atki, przepis jest szybki i prosty. Sa ł atk ę z ryżem i bak ł a ż anem wymieszaj z odrobin ą oliwy z oliwek, udekoruj listkami ś wie ż ej bazylii, posyp tartym parmezanem. Nabierze wtedy bardziej w ł oskiego charakteru ....
.... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Sk ładniki na 4 osoby :
2 średnie bakłażany (najlepiej gatunek z
ciemnogranatow ą sk órk ą)
2 dojrza łe pomidory malinowe lub gałązkowe
300g ry żu jaśminowego
łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka soli morskiej
miseczka startego parmezanu
świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Bak łażany umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem. Pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze sk órki, nast ępnie pokr ój na do ść grubą kostkę. Przeł ó ż do rondla z duszonym bakłażanem, dodaj suszone oregano, szczyptę soli i 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość wymieszaj.
Ugotuj ry ż : nastaw wodę w niedużym garnku, wodę doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Ugotowany ryż przesyp do rondla z warzywami i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekor uj listkami świeżej bazylii. Osobno w miseczce podaj starty parmezan.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/05/saatka-z-ryzem-jasminowym-i-bakazanem.html